Túl gyorsan ment, ezzel végzetes balesetet okozott egy mozdonyvezető Tatabányán - videó

Vágólapra másolva!
Kisiklott a vonat Tatabányánál egy mozdonyvezető figyelmetlensége miatt, aki túl későn észlelte a vágányzár miatti sebességkorlátozást, ezért gyorsfékezett, ami pedig végzetes balesethez vezetett. Egy utas megsérült, a közlekedést hetekig akadályozta, a vasúti társaságnak pedig több, mint 100 milliós kárt okozott.
Vágólapra másolva!

A mozdonyvezető 2021. február 1-én Budapestről Sopron felé haladt vonattal az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 km/óra sebességkorlátozás volt érvényben. A férfi a 12 óra 1 perckor hagyta el Tatabánya vasútállomást, amely után a korlátozás ellenére 90 km/óra sebességre gyorsult.

Csak később észlelte kijárati jelző utasítását, ezért gyorsfékezést alkalmazott, ami miatt a vonat kisiklott A baleset közben az egyik utas kiesett az ülésből, és megsérült.

A kisiklott kocsiban és a vontató mozdonyban 67.100.000 forintnyi, a vasúti sínpályában pedig 57.523.123 forintnyi kár keletkezett, emellett 498 vonatnál összesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat esetében összesen 1081 perc másodlagos késést okozott a figyelmetlen vezető.

Az eset hosszú időre fennakadásokat okozott a vasúti forgalomban,

 a jobb vágányon 2021. február 2. napján hajnali fél 4-kor perckor, míg a bal vágányon 5 órakor sebességkorlátozásokkal indult meg, melyek csak hetekkel később, 2021. február 18. napján reggel fél 8-kor szűntek meg.  

Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett fogházbüntetés és a vasúti vezetéstől való eltiltás kiszabását javasolta.

Decemberben Drégelynél is kisiklott egy vonat, Nagymarosnál pedig nemcsak kisiklott, de fel is borult egy tehervonat négy kocsija. Kelenföldön pedig a kisiklott vonat miatt szakadt le egy felsővezeték, ami komoly károkat okozott. Szeptemberben Mezőhegyesen is kisiklott egy vonat, miután egy kisteherautóval ütközött.

Forrás: Ügyészség