Drámai bejelentést tett a MÁV

vonat,Sáp,vonatbaleset, tehervonat, személyvonat
Vágólapra másolva!
Idén a MÁV vonalain 16 baleset történt vasúti átjárókban, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
Vágólapra másolva!

Egy baleset halállal végződött és három súlyos sérülésekkel járt. Tizenkét ember halt meg tiltott helyen tartózkodás miatt, őket elsodorta vagy elütötte a vonat.

Egy ember életét követelte és ketten súlyosan megsérültek, amikor leugrottak a mozgó vonatról. 

Áramütés okozta a halálát annak a fiatalembernek, aki felmászott egy álló mozdony tetejére szelfit készíteni. Értelmetlen halálesetek, amelyek mindegyikét az alapvető biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta. 

A szabályok megszegése miatt tizenhat járművel ütközött és tizenkét embert elütött a vonat, azonban a gázolások száma összességében ennél is jóval magasabb:

2024 első negyedévében huszonhárman döntöttek úgy, hogy a síneken vetnek véget az életüknek. A balesetek sok esetben többórás késéseket eredményeznek, amelyek sok ezer utasnak okoznak bosszúságot, kellemetlenséget.

A MÁV az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében:

•       A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.

•       A jelzőlámpával, illetve csapórúddal felszerelt vasúti átjárókon akkor szabad fokozott figyelemmel áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.

•       A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/órás átlagsebességgel szabad áthaladni.

•       Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.

A vasúti átjáróba csak akkor hajtsunk be járművünkkel, ha abból a kihaladás is biztonságosan megvalósítható (kocsisor mögé ne zárkózzunk fel az átjáróban)!

Minden gázolás traumatikus élmény a vonat vezetőjének, illetve azoknak az utasoknak is, akik a járműről vagy a peronról nézik végig az eseményeket. 

Ezt a témát dolgozza fel a MÁV-VOLÁN-csoport közelmúltban elindított podcastsorozatának legújabb adása, amelyben Bognár Judit motorvonatvezető, Molnár Péter mozdonyvezető és Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus beszélget Somogyi Zoltán műsorvezetővel - írja a vasúttársaság honlapja.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

Borítókép: Ütközésben összeroncsolódott vasúti járművek a Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán.