Gulyás Gergely: A holokauszt a magyarság számára nemzeti tragédia

Vágólapra másolva!
A holokauszt a magyarság számára nemzeti tragédia, sajátunkként tekintünk mindenkire, aki részese volt a sorsunknak és akinek elvették, összetörték az életét - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a Magyar Nemzeti Galéria "Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain" című kiállítás megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely arról beszélt, a holokauszt története a világ, Európa és a magyar történelem 20. századi borzalmas tragédiája. Időről időre találkoznunk kell vele, hogy értsük, milyen értékes a magunk közös, szabadon és békében élt élete, lássuk az emberi jogok helyes értelmezésének rendkívüli fontosságát, hogy lássuk azt, hová vezethet a mesterségesen felkeltett és táplált gyűlölet, lássuk, hogy hová vezethet különbségtétel ember és ember között - mondta. Hozzátette: 

a borzalmas számok nem tudják leírni a felfoghatatlan veszteséget, ami Európát érte, a világ zsidóságát érte és ami Magyarországot, a magyar nemzetet érte.

A miniszter kiemelte: a számok között embereket látunk, "akiknek sorsa, története, érzése és családja van". Nehéz elmondani mindezt, éppen ezért a művészet segíthet behatolni oda, ahová a történelemtudomány nem érhet el - jegyezte meg. Hozzátette: a művészet segíthet annak megmutatásban, "ami nem foglalható aktákba, nem írható le csak számokként és ami emberségünk lényegét megszólítva beszélhet a tragédia igazi mélységeiről". Gulyás Gergely emlékeztetett rá: sokan, sokszor elmondták, hogy azon tragédiák után, amelyek 80 évvel ezelőtt a zsidóságot érték, egészen más a művészet is.

Ha meg akarjuk érteni a holokauszttal foglalkozó művészet rettenetes nehézségeit, akkor rendkívül fontos, hogy lássuk azt, ebben az esetben a művészet eszköz arra, hogy a szavakkal le nem írható szenvedést visszaadja.

Azt, hogy az élettel összeegyeztethetetlennek látszó testi és lelki sebeket megszerzett emberek sorsát láthassuk, átélhessük és mindez figyelmeztessen bennünket mindannak a jelentőségre, ami történt, figyelmeztessen bennünket arra, hogy a világ 80 évvel ezelőtt összetört, többé már nem lehetett újra az, ami korábban volt - mondta. A miniszter megköszönte a kiállítás megszervezését. Akikkel ezen a kiállításon találkozhatunk, az alkotás mellett döntöttek. A tanúságtétel felelősségének tudatában műveikkel beszélnek arról, amin átmentek - mondta, hozzátéve, az 1944 és 1947 között keletkezett művek "egyszerre szólnak a maguk által megélt rettenetes korról, a figyelmeztető üzenetekről, és arról, hogy mi mindenre képes az ember, Vergiliusként kalauzolnak a pokolba, hogy nekünk ne kelljen a maga valóságában megjárnunk az utat".
  

Gulyás Gergely szerint csak a legnagyobb tisztelettel fordulhatunk a kiállítók művészi erőfeszítése felé. Mint mondta, a művészek között sokan saját személyes drámájukról kellett, hogy számot adjanak, így örökítették meg azokat a borzalmakat, amiket maguk is átéltek.

A holokauszt a magyarság számára nemzeti tragédia, sajátunkként tekintünk mindenkire, aki részese volt a sorsunknak, és akinek elvették, összetörték az életét

- mondta a tárca vezetője, felidézte, hogy az első polgári kormány ezért vezette be a holokauszt áldozatainak emléknapját. Gulyás Gergely kiemelte: "hiszünk az emlékezés erejében, abban, hogy időről időre elé kell mondanunk a történelmet és a történelem sötét fejezeteiről is számot kell adni és meg kell emlékezni". Hiszünk abban, hogy "a múltra való közös emlékezés a következő nemzedékben is megteremtheti és megerősítheti azokat kapcsolatokat, amelyek ezt a nemzeti közösséget létrehozták és amelyet a nemzeti szocializmus borzalmas eszméje és a belőle kinövő istentelen és embertelen diktatúra el akart szakítani" - fogalmazott.