Egymilliárd forintos támogatás a hazai kutatási eredmények népszerűsítésére

Vágólapra másolva!
A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a felhívás égisze alatt külföldi konferenciarészvétellel, nemzetközi konferenciák hazai szervezésével és tudománykommunikációval kapcsolatos költségeket lehet majd finanszírozni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) által meghirdetett felhívás három alprogramból áll. 

A kutatóintézmények és a kutatás-fejlesztést végző vállalkozások május 28-ig adhatják be pályázataikat külföldi konferencián való részvételre, nemzetközi közönséget is célzó hazai tudományos események megszervezésére, illetve a hazai kutatás-fejlesztési eredményeket népszerűsítő és tudatosító tevékenységek támogatására.

A felhívás részletei már elérhetők az NKFI Hivatal honlapján. A Hivatal az érdeklődőket és a potenciális pályázókat tájékoztató rendezvénnyel is segíti, amelyen nemcsak a lehetőségeket és az elvárásokat ismerhetik meg, hanem a sikeres tudománykommunikátorok is beszélnek majd saját tapasztalataikról és műhelytitkaikról.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a közelmúltban hirdette ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) 2024. évi Programstratégiáját: idén 147 milliárd forintból indulnak új pályázatok a magyar kutatás és innováció ösztönzésére.

A Tudományos Mecenatúra pályázat kiemelt célja a tudományos-innovációs eredmények iránti nyitottság erősítése a társadalomban. Számos olyan új kutatóhely alakult a közelmúltban, amelyekben a világ élvonalát jelentő, magas színvonalú tudományos munka folyik. Két kutatónk kapott Nobel-díjat, a magyar innováció 2023-ban - Európában egyedüliként - egy kategóriát előrelépett a nemzetközi rangsorban. A tervünk, hogy az innovációs teljesítményünket tovább emeljük és 2030-ra a globális TOP 25-ben, 2040-re pedig a TOP 10-es mezőnyben álljon az ország és Európában már 2030-ra legyünk benne a TOP 10-ben. Épp ezért a másik ugyancsak fontos célkitűzés, hogy a hazai kutatói közösség egyre inkább bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe, a magyar kutatók még láthatóbbak és még elismertebbek legyenek itthon és külföldön egyaránt

- emelte ki a pályázat meghirdetése kapcsán Hankó Balázs, a KIM innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára. 

Hankó Balázs.
Hankó Balázs.
Fotó: Hankó Balázs/Facebook

Hozzátette: mindez a kutatói életpálya iránti érdeklődést is élénkítheti, így nagy szerepe van a tudományos utánpótlás biztosításában.

A közlemény szerint a pályázat már az előző, 2021-es meghirdetéskor is nagy érdeklődést váltott ki. 

Az akkori nyertesek közül 270 kutató vehetett részt külföldi szakmai konferenciákon, és 40 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon a legkülönbözőbb tudományterületeken. 

Korábban Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy össze kell kapcsolni az innováció gazdasági, egyetemi és kutatóintézeti szereplőit, hogy minél több ötlet szabadalommá, majd üzletté válhasson, hiszen ez teszi Magyarországot ellenállóvá, ez a "jövőképesség záloga".

Emellett a pályázat 33 színvonalas ismeretterjesztő vagy tudománynépszerűsítő médiaprodukció elkészítését támogatta olyan változatos témákban, mint a 3D technológia orvosi alkalmazása, a globális energiarendszer fenntarthatósága vagy a szuperfelbontású mikroszkópia, és több mint 90 kiadvány született, amelyek között voltak a széles közönségnek szánt ismeretterjesztő kiadványok, történelmi monográfiák, orvosi szakkönyvek vagy egyetemi tankönyvek is - olvasható a közleményben.

Hankó Balázs korábban hangsúlyozta: A magyar tudomány nemzetközi hírű, és a magyar innováció is lépett egyet előre a friss globális index alapján. A nyáron megjelent európai innovációs rangsorban pedig a "mérsékelt innovátorokból" az "európai innovátorok" kategóriájába jutottunk fel - mondta.