Újabb népszerű vasútvonalon járhatnak kalauz nélküli vonatok

vasúti sín (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A MÁV-START Zrt. egy, a Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban megszokott újítást szeretne bevezetni itthon is.
Vágólapra másolva!

A Szoljon.hu felidézi, hogy egy közelmúltban kiadott közlemény szerint a MÁV-START Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatai, kísérleti jelleggel kalauz nélkül közlekednek, április 7-től. A tesztelési időt két hónaposra tervezik, ennek értékelését követően születik döntés arról, hogy milyen további járatokat indítanak jegyvizsgáló nélkül. 

Vajon a Jászkunságban is feltűnhetnek majd a kalauz nélküli járatok?

vonat
Illusztráció
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: MW archív

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása szerint a „tesztidőszak” eredményeinek értékelése után csakis olyan viszonylatokon vezetik be ezt az újítást, ahol motorvonatok közlekednek, így adott esetben Szolnok is érintett lehet. A társaság arról szintén beszámolt, hogy ezeken a járatokon szúrópróbaszerűen végeznek ellenőrzéseket.

Vagyis az utasok, azokra a vonatokra, amelyeknek menetrendjében szerepel a „KN”, azaz kalauz nélkül jelölés, csak előre megváltott menetjeggyel, bérlettel szállhatnak fel. 

A bírság huszonötezer forint abban az esetben, ha valaki jegy nélkül utazik és rajtakapják. Az újítás a mozdonyvezetők számára is további feladatokkal jár. A társaság a döntés során az utasok visszajelzéseit, észrevételeit is figyelembe veszi majd a jegykezelő nélküli utazásról.