Vajon miért lapítanak a Mérő Vera-féle feministák Varga Judit drámai interjúja után?

Fotó: Grazmel-Photography
Vágólapra másolva!
A bántalmazottak sokszor szégyellik elmondani, ami velük történt, mert nyilván nem akarják a nyilvánosság elé tenni, hiszen részben akkor ez a saját gyengeségük, tehetetlenségük, rossz döntéseik beismerése. Éppen ezért én bámulom azt az erőt és bátorságot, hogy ő kiállt és ezt elmondta, mert azt tudjuk, hogy a családon belüli különböző agressziók elszenvedői nem szoktak nagyon szívesen beszélni ezekről – minderről Jeszenszky Zsolt, a Hír TV és a Századvég Kontextus csatornájának népszerű műsorvezetője beszélt az Origónak Varga Judit drámai interjúja kapcsán.
Vágólapra másolva!

Én bámulom azt az erőt és bátorságot, hogy ő kiállt és ezt elmondta, mert azt tudjuk, hogy a családon belüli különböző agressziók elszenvedői nem szoktak nagyon szívesen beszélni ezekről – minderről Jeszenszky Zsolt beszélt az Origónak Varga Judit szerdai interjúja kapcsán. A Hír TV és a Századvég Kontextus nevű Youtube-csatornájának műsorvezetője közölte, a bántalmazottak sokszor szégyellik elmondani, ami velük történt, mert nyilván nem akarják a nyilvánosság elé tenni, hiszen részben akkor ez a saját gyengeségük, tehetetlenségük, rossz döntéseik beismerése is. 

Főleg egy volt miniszter esetében ez erősen szembe megy azzal a képpel, ami mindenkiben kialakult róla, teljes joggal, hogy ő egy nagyon kemény, határozott, tudatos nő. És ehhez képest micsoda borzalmak között élt… 

Jeszenszky Zsolt szerint ezért is nagy dolog Varga Judit vallomása. Szerinte a mostani helyzetben az a legérdekesebb, hogy azok, akik máskor nagyon hangosan a családon belüli erőszak ellen vannak, meg a nők védelmében, az áldozatok mellett kiállnak, azok egyrészt nem hisznek neki, áldozatot hibáztatnak, relativizálják. A baloldali feministák, Mérő Vera, Bihari Rita és a többiek... 

Ha megnézzük egyébként az interjút, nagyon világosan látszik, hogy egy másfél órányi ilyen szöveget, ennyi történetet nem lehet betanulni, meg eljátszani. Nyilván épeszű emberekben egy pillanatig fel sem merül ez. Itt 16 évnyi frusztráció, fájdalom, magában tartás, elfojtás tört fel belőle. 

És az is látszik, hogy ahogy halad előre az interjú, egyre komfortosabban is beszél róla, vagy legalábbis olyan értelemben, hogy jól esik neki, hogy végre ezeket elmondhatja, és ez is egy tipikus pszichológiai jelenség, tulajdonképpen ez egy esettanulmány lehetne. Mert tényleg rengeteg ilyen eset van, hogy nagyon nehezen nyílik meg, beszél valaki ilyen traumákról. Amikor viszont elkezd beszélni, utána megnyugszik, megkönnyebbül, és tulajdonképpen akkor már el is akarja mondani, és eszébe jutnak újabb és újabb történetek, konkrétumok, hogy mik voltak… látszik, hogy egyfajta felszabadító érzés ez neki – fejtette ki Jeszenszky Zsolt. 

Nyilván egy közszereplőnek ez még nehezebb helyzet, mert ez a személyes felszabadító érzés mellett neki mindig számolnia kell a dolognak a politikai vonatkozásaival is, még akkor is, ha most ő visszavonult a közélettől. Amit szerintem sokan őszintén remélünk, hogy nem egy örökre szóló döntés. 

Jeszenszky Zsolt szerint ebben az esetben az nagyon jó, ha egy politikusnő úgy tud ember és nő lenni, hogy az nem egy ilyen mesterkélten eljátszott dolog, hanem egész egyszerűen a természetéből fakad, és ez átjön, és szerinte ez most nagyon jól átjött - zárta szavait.