10-ből 6 autót kitiltana Budapestről Karácsony önkormányzata

Budapest, forgalom, dugó, 2024, május, 6, érettségi,
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A Magyar Autóklub (MAK) "mély megdöbbenéssel" értesült Ámon Ada, Budapest Főváros Önkormányzata Klíma és Környezeti Főosztálya vezetőjének tervéről, amelyet egy podcastműsorban mondott el, és amely szerint minden 10 évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.
Vágólapra másolva!

A MAK – mint Magyarország legnagyobb és legrégebbi autós civilszervezete – országos autós érdekvédelmi egyesület álláspontja, hogy ez nem csupán autós, hanem széles körű társadalmi érdekekkel is ellentétes. Jelenleg, több mint 438.000 

10 évnél idősebb, forgalomban lévő személygépkocsi üzemel Budapesten, ami a teljes fővárosi személygépkocsi-állomány több mint 60%-a. 

Ennek tulajdonosait és üzemeltetőit súlyosan diszkriminálná, ellehetetlenítené munkájuk, szolgáltatásaik ellátásában, családjaik ügyeinek intézésében, gyermekeik iskolába járásában stb. Fenti intézkedés ugyancsak korlátozná az agglomerációból Budapestre munkába járók tömegeit - írja a Magyar Autóklub.

Előbbiekre tekintettel 

a Magyar Autóklub "nyomatékosan kéri" a döntéshozókat, hogy készüljenek hatásvizsgálatok, a döntéseket előzze meg valódi elemzés és szakmai, társadalmi vita, amelybe vonják be a MAK-ot is.

A szervezet így folytatja közleményét: a fővárosi önkormányzat adjon érdemi választ a szakmai javaslataikra, és a közlekedésszervezési kérdésekben "ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a döntéshozatalt", illetőleg "vegyék figyelembe az autósok érdekeit is".