Albánia
ÉLŐ
Spanyolország
Horvátország
ÉLŐ
Olaszország

Orbán Viktor: Olyan ember kell, aki független a háborún nyerészkedő üzleti köröktől, és Donald Trump ilyen elnök lesz

Vágólapra másolva!
A döntő tárgyalás nem Ukrajna és Oroszország, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között lesz – jelentette ki Orbán Viktor a cseh XTV televíziónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

„Nem gondolkodom rajta” – így válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mikor féltette utoljára az életét. A magyar miniszterelnökkel a cseh XTV készített interjút.

Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok volt és esélyesen jövőbeni elnöke
Fotó: Getty Images via AFP

„Amikor Robert Ficót lelőtték, akkor gondoltam rá. Attól kezdve nagyon sokat imádkoztunk a barátom felépüléséért, de akkoriban merült fel bennem a gondolat, hogy magányos merénylő volt-e, vagy valamilyen szervezet állt a tett mögött” – fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, „ha szervezet volt, akkor mindannyian, akik most a béke oldalán állunk és a békéért érvelünk, nagyobb veszélyben vagyunk. 

Azóta figyelem a reakciókat, és ezek nem kevésbé aggasztanak minket, mint maga a merénylet; az online térben jogi határok nélkül áramlik a gyűlölet.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy Magyarországon „egy szabad ország, a politikusok szabadon mozoghatnak, néha én magam vezetem az autómat. Idegen tőlünk, hogy naponta tápláljuk a félelmet, hogy merényletre kerülhet sor. Budapest biztonságos város”.

Az ukrajnai háború kapcsán Orbán Viktor a cseh XTV televízió elmondta, hogy a cseh és a magyar álláspont nagyon távol áll egymástól. 

A cseh nézőknek azt tudom mondani, hogy a magyar felfogás szerint ez a háború nem a mi háborúnk. Jourová asszony mindig azt mondja, hogy ez a mi háborúnk, de a magyarok nem így gondolják. A magyarok szerint ez két szláv nemzet háborúja, sőt testvérháború 

– fogalmazott a magyar miniszterelnök. 

Mint mondta, nem szabad az európaiaknak ezt a háborút a sajátjuknak tekinteniük. Nem az a dolgunk, hogy belevonódjunk, hogy állást foglaljunk, hogy beleavatkozzunk, hanem, hogy izoláljuk ezt a háborút. Ezt kellett volna már tenni az elején is, de ennek a szöges ellentéte történt – emelte ki a miniszterelnök, és hozzátette, hogy nem szabad hagyni, hogy eszkalálódjon a háború.  

A kulcskérdés, hogy kinek kellene tárgyalásokat folytatnia Putyinnal, emelte ki a miniszterelnök. Mint mondta:

A döntő tárgyalás nem Ukrajna és Oroszország, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között lesz, amely nemcsak, hogy lezárhatja a háborút, hanem egyfajta biztonsági rendszert is kialakíthat majd. 

Hozzátette, Ukrajna nem független állam, ha nem kapna finanszírozást az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól, nem tudná folytatni a háborút. 

Nekünk egy olyan ember kellene, mondjuk Amerikában, de Európában sem ártana, aki független a háborún nyerészkedő üzleti csoportoktól, akinek nem presztízskérdés a Putyinnal való kapcsolat, hanem csakis kizárólag az emberélet, a béke és a tartós biztonság vezényli a döntéseit. Szerintem Trump elnök úr ilyen elnök lesz 

– fogalmazott Orbán Viktor. 

Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy nem gondolja, hogy Joe Biden rossz ember, hogy rosszat akarna. De már olyan mélyen belevonódott az Egyesült Államok a háborúba, hogy aki belevitte, az nem tudja kihozni. 

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy közelebb lehet a világháború, mint gondoljuk. „Egyik világháború sem úgy kezdődött, hogy a vezetők kiálltak, és azt mondták, hogy ’holnap reggeltől világháború’” – emlékeztetett a miniszterelnök.

A miniszterelnök az Európai Unió működése kapcsán megjegyezte, hogy Brüsszel több olyan kérdésben is rá akarja kényszeríteni akaratát Magyarországra, amelyet hazánk nem akar. 

Magyarországot pénzügyileg meg akarják fojtani 

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, ez nemcsak a háború, hanem a migráció és az LMBTQ-kérdések miatt is így van. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről