Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szijjártó Péter: A sikeres magyar-ír gazdasági együttműködés jó alap a politikai párbeszédhez - videó

Szijjártó Péter Dublinban.
Szijjártó Péter Dublinban.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Bár több kérdést másként látnak, Magyarország és Írország sikeres gazdasági együttműködése jó alapot ad a politikai párbeszédnek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Dublinban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető tárgyalt Micheál Martin ír miniszterelnök-helyettessel, külügy- és védelmi miniszterrel, majd a találkozót követően úgy nyilatkozott: 

A magyar EU-elnökségi felkészülésről volt szó, ír kollégájával áttekintették Európa jelenlegi biztonsági és gazdasági helyzetét, valamint azt a környezetet, amelyen keresztül most eljutunk az európai uniós soros elnökségünkhöz. Magyarország és Írország a kontinens két végén található, teljesen más geopolitikai helyzetben vannak, történelmük is - bár voltak közös pontjaik - másként alakult. Ebből fakadóan sok fontos kérdést, mivel máshonnan nézünk, ezért másként is látunk

- mutatott rá. 

A miniszter hangsúlyozta: ugyanakkor ez nem veszi el annak a lehetőségét, hogy kulturált keretek között, a kölcsönös tisztelet talaján állva beszéljünk egymással, különösen úgy, hogy mintegy 15-20 ezer magyar él Írországban, akik második otthonra találtak itt és munkájukkal hozzájárulnak az ország sikeréhez. 

Annak érdekében, hogy az ő érdekeiket is jól és hatékonyan tudják képviselni, hamarosan Cork városában konzuli képviselet nyílik - emelte ki. 

Szijjártó Péter kitért rá: a két ország közötti gazdasági együttműködés jó alapot ad a politikai párbeszédnek is, hiszen tavaly rekordot döntött a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely először érte el a 2 milliárd eurós határt. 

Az elmúlt tíz évben összesen hat viszonylag nagy ír vállalati beruházásról állapodtak meg Magyarországon, nemrégiben pedig a Richter belépett az ír piacra és nőgyógyászati termékeivel egész szép piaci részesedést tudott már magának szerezni - közölte. 

Szijjártó Péter Dublinban.
Szijjártó Péter Dublinban.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Azt mondta: Tehát vannak sikertörténetek, ugyanakkor a politikai kérdésekben nyilvánvalóan vannak különbözőségek is. 

Egy nagyon veszélyes időszakban fogjuk vezetni az Európai Unió Tanácsát soros elnökként, hiszen Európa számos biztonsági és gazdasági kihívással néz szembe

- jelentette. 

Kifejtette, hogy ezek kezelésében próbálnak segíteni három fontos ponton. 

Az elnökségi félév során mindent elkövetnek annak érdekében, hogy előre vigyék a nyugat-balkáni országok csatlakozásának ügyét. 

A Nyugat-Balkánon a csatlakozni vágyó országok már átlagosan több mint 15 éve várakoznak, és ha nem lesz képes arra az Európai Unió a következő hónapokban, hogy a csatlakozási folyamatot előre vigye, akkor a komplett csatlakozási politikája kérdőjeleződik meg az EU hitelessége szempontjából - jelentette ki. 

Megjegyezte: az Európai Uniónak új lendületre, frissességre, dinamikára van szüksége, és ez a Nyugat-Balkánról érkezhet. Azt is mondta: folytatják a küzdelmet az illegális bevándorlással szemben. 

Egész egyszerűen nem fogadjuk el azt, hogy Brüsszel elvegye tőlünk azt a jogot, hogy mi magunk döntsünk arról, hogy kiket engedünk be a saját hazánkba, nem engedjük meg, hogy elvegyék azt a szuverén jogunkat, hogy mi magunk döntsünk arról, hogy kivel vagyunk hajlandóak együtt élni

- fogalmazott. 

Szijjártó Péter Dublinban.
Szijjártó Péter Dublinban.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter kiemelte: az illegális bevándorlás kapcsán semmilyen kvótát, semmilyen büntetést nem hajlandók elfogadni, és elnökségként is fel fogunk lépni az illegális bevándorlással és a kvótaőrülettel szemben. 

Közölte: végül pedig az Európai Unió gazdasági versenyképességének helyreállítása érdekében ragaszkodnak ahhoz, hogy az adópolitika továbbra is nemzeti hatáskörben maradjon, hogy a tagországok maguk hozhassanak döntést az adórendszerük vonatkozásában, maguk határozhassák meg, milyen adómértékeket alkalmaznak. 

Elmondta: 

Magyarországon alkalmazzuk az Európai Unió legalacsonyabb munkára rakódó adóterheit, az egykulcsos adók, a személyi jövedelemadó és az egyetlen egyszámjegyű társasági adó is egy hatalmas versenyelőnyt jelent Magyarország számára, így nem fogadjuk el, hogy más országok diktálják a magyar adópolitikát. Az elnökségi időszak alatt is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy az adómegállapítás kérdése nemzeti hatáskörben maradjon.

A miniszter kitért rá: bizonyos szuverenitási pontokon van átfedés a magyar és az ír pozíciók között; amiben lehet, az elnökségi félév alatt is együtt fogunk működni majd az ír kollégákkal. 

Közölte: gazdasági tárgyalásokkal folytatják a napot, az EATON nevű vállalathoz mennek, amely Magyarországon már több mint ezer embernek ad munkát részben az elektromos autózáshoz kapcsolódó termékek gyártásával, részben szolgáltató központi, kutatási funkciókkal. 

Remélhetőleg meg tudjuk örvendeztetni a magyar gazdaságot egy-két jó hírrel is mai tárgyalásaink nyomán

- fűzte hozzá Szijjártó Péter. 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről