Emelkedik a katonák bére is

fegyver Foglalkozás HADI FELSZERELÉS katona SZEMÉLY TÁRGY
Szolnok, 2023. november 15. A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által 2023. november 15-én közreadott képen katonák az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlaton Szolnokon. Az országos gyakorlat része a november 14-én induló „Interceptor” légi műveleti gyakorlat is, amelybe a honvéd tisztjelöltek is bekapcsolódnak. A harmad- és negyedéves hallgatók Szücs Péter alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka irányításával szereznek tapasztalatokat. MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Kertész László
Vágólapra másolva!
2024-ben ismét emelkedik a katonák bére, illetménye - tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki azt is elmondta, hogy az illetményemelés ezúttal 11 %-ot jelent átlagosan a Magyar Honvédségben, de állománykategóriánként az emelés mértéke eltérő lehet.
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a magyar kormány egy kiemelt mértékű illetményemelésről hozott határozatot 2022-ben, amely két lépcsőben, először a 2022 szeptemberétől, majd 2024 januárjától biztosítja a magyar katonák béremelését.

A kormány jelentős béremelésről döntött Forrás: MTI/Hm Zrínyi Nonprofit Kft./Honvedelem.Hu/Kertész László

A tárcavezető kiemelte, a mostani emeléssel átlagosan 11 %-kal emelkedik a katonák illetménye.

A miniszter rámutatott, hogy a Magyar Honvédség feladatai az elmúlt évben megnövekedtek. Az orosz-ukrán, valamint az izraeli-palesztin konfliktus, és az Európát sújtó migrációs hullám is indokolttá tette a magyar katonák készenlétfokozásának fenttartását. Ezek és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is indokolják, hogy tovább növeljük a katonák megbecsülését - tette hozzá a tárcavezető.

Az emelés első üteme 2022. szeptemberében valósult meg, amelynek mértéke átlagosan 26,4% volt.

2024. január 1-jétől, a következő ütemben átlagosan 11 %-kal nő a katonák bére: a legénységnél átlagosan 12%-os, az altiszti állomány esetében átlagosan 11%-os, a tisztek esetében átlagosan 10%-os illetményfejlesztés valósul meg.

Az illetményfejlesztésre az önkéntes tartalékos katonák és a tisztjelöltek is jogosultak - derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből.