Ferencz Orsolya: Komoly feladat lesz visszamenni a Holdra - videó

Ferencz Orsolya 2021  FERENCZ Orsolya ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon miniszteri biztos MŰSZAKI ESZKÖZ politikus politikusnő sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2021. november 1. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitója után sajtótájékoztatót tart Budapesten a Hotel Hiltonban 2021. november 1-jén. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az űrkutatásról, a Holdról, de szóba került Budapest is.
Vágólapra másolva!

A politikus beszámolt arról, hogy az országgyűlésben létrejött egy többpárti űrpolitikai munkacsoport, amelyik komoly interparlamentáris kapcsolatokkal rendelkezik. Több szakmai kérdésben is zajlottak már egyeztetések, így többek között a holdkutatás kapcsán is. Az biztos, jelentette ki a szakember, hogy a világ, az űrkutatás újból úgy tekint a Holdra, mint egy új világrészre.

Ötven évvel ezelőtt az Apolló program idején rendszeresek voltak az emberes űrutazások, ám utána ez alábbhagyott. Ennek több oka volt, többek között az is, hogy egy nagy kutatógeneráció távozott. Ma már azonban egyre nagyobb szerepet kap a holdkutatás, azonban az is tény, komoly feladat lesz visszamenni a Holdra. Most is van egy verseny, az amerikaiak az európaiakkal együtt, és például Izraellel dolgozik, míg a Kínaiak az oroszokkal. Szerencsére magyar kutatók is szerepet vállalnak ebben a programban több fontos mérőeszközzel. Azt már lehet tudni, hogy egy állandó állomás létrehozása a Holdon komoly erőfeszítést igényel, és természetesen rengeteg pénzt is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.