"A kamara ne legyen nyugdíjas szivarklub"

Zsarnóczky Martin
Vágólapra másolva!
Áll a bál a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a közelgő választások miatt. Erős mondatokkal vág neki a jelöltségnek a jelenlegi vezetés első számú kihívója, Zsarnóczky Martin, a mátrai vállalkozó.
Vágólapra másolva!

Miért indul az elnöki székért?

"A kamarának a vállalkozásokat kéne szolgálni, ehelyett olyan, mint egy nyugdíjasklub vagy egy papírgyár." - ezt hallottam minden fiatal helyi vállalkozó barátomtól. Változtatni akarok. Elegem lett abból, hogy a vállalkozók semmit sem kapnak a kamarai tagdíjakért cserébe, fizetünk egy bürokratikusan működő intézménynek, aki elkölti a pénzünket, és semmit sem ad cserébe. Egy vállalkozókra fókuszáló, valódi szolgáltatásokat nyújtó Kereskedelmi és Iparkamarát szeretnék Heves megyében.

Azt állítja, hogy a kamara lenyeli a vállalkozók pénzét?

A kamara Heves megyében is jelentős költségvetéssel bír. Azt látjuk, hogy szívesen utaznak nemzetközi konferenciákra, vagy látnak vendégül delegációkat, de a közös szivarozásból vajmi kevés haszna van a megyei vállalkozásoknak.

"Tud mondani olyan befektetést, ami a kamara miatt érkezett Heves megyébe? Vagy olyat, hogy a kamara külföldi kapcsolatai miatt a vállalkozóknak új piac nyílt valahol?"

Én egy példát sem tudok említeni. Szerintem szükség van a költségvetés ésszerű átstrukturálására. Senki által nem olvasott tanulmányok helyett valódi szolgáltatások, hatékony ügyféliroda, gyors és valódi tartalmú piackutatások kellenének.

Úgy tudjuk, százával akartak belépni budapesti cégek a Heves megyei kamarába, hogy kívülről puccsolják meg a vezetést. Országos vihart kavartak néhányan. Ön áll mögöttük?

Nem. Én gyöngyösi gyökerű vállalkozó vagyok, és a Heves megyeiek támogatását szeretném elnyerni. Hallottam sikertelen tömeges belépésekről korábban is és most is, nem hiszem, hogy ez pusztán Heves megyei jelenség lenne.

Ezek a cégek Önt támogatták volna?

Azon nem csodálkozom, hogy a jelenlegi rendszert meg akarják változtatni, ahogy a jelenlegi elnök összes kihívója ezt célozza majd. De ezt nem lehet kívülről vezérelten tenni, így nem is kértem volna soha a támogatásukat. A Heves megyei kamara sorsáról a Heves megyei vállalkozóknak kell szeptember első hetén dönteni Egerben, a tisztújító választáson. Remélem, nem ugyanaz a néhány, korábban is bennfentes cég sumákol majd csak a szavazati jogával. Én igyekszem mindenkit elérni és megmozgatni addig.

Azt értjük, hogy Ön változtatni akar. De az elnökséghez gondolom, ennél több kell. Támogatás, politikai hátszél, miegymás. Kik állnak Ön mögött?

Kicsi és közepes vállalkozók, akik úgy mint én, a mindennapok realitásában edződünk. Én nem politikai támogatással, vagy néhány nagy cég összekacsintásával szeretnék részt venni a kamarai életben, hanem tényleg a "dolgos" vállalkozói KKV-szektort fogom képviselni. Nézze: iparos családba születtem, nekem életformám a vállalkozás. Megtanultam, hogy az eredmény nem drukkolással, közös célokban egyetértéssel vagy együtt érző támogatással érhető el, hanem kemény munkával. Én a vállalkozó szemléletet fogom erősíteni, ami jelenleg teljesen hiányzik a kamarából.

Milyen ma vállalkozónak lenni Gyöngyösön?

Küzdelmes, de vannak lehetőségek. Érezzük, milyen az, ha egy nagy külföldi cég több, mint százmilliárdos befektetést hoz a térségbe, és megnő a munkavállalók és beszállítók iránti igény.(Apollo Tyres, P&G – szerk.) Ha valaki ma minőséget tud gyártani vagy szolgáltatni, ha megfelel a nemzetközi sztenderdeknek és elvárásoknak, könnyen piachoz juthat. Ebben például elkelne a segítség, a tanács, a jó gyakorlatok terjesztése a megyénkben..

Ön politizál?

Van véleményem, de nem politizálok.

Kamarai elnökként nem gondolja, hogy politizálnia is kellene?

Egyáltalán nem. Együttműködni kell a politikával, nem részt venni benne - a vállalkozók képviselőjének ez a dolga. Szerintem itt is tévedés, amit a kamarai vezetés képvisel. Ők nem találják a közös hangot sem a fiatal vállalkozókkal, sem a politikai vezetéssel. Talán emiatt is annyira zárt a világuk, mint egy szivarklub. Úgy gondolom, hogy olyan dolgokba is belevisszük a politikát, amelyekbe nem kellene, én ezen szeretnék változtatni.

Önnek van honlapja, és facebook oldala is. Ön most kihez szól valójában?

Elsősorban azokhoz a vállalkozókhoz, akik semmit sem kapnak a kamarától. Több, mint 17 ezer vállalkozó regisztrált tagja a kamarának. És kevesebb, mint 650 önkéntes, vagyis legalább kicsit is aktív. Ez így nincs rendjén. A kamarának a cégek méretétől függetlenül ugyanúgy segítenie kell a kis települési boltost, a családi autószerelő műhelyt és azokat is, akik nem a regnáló elnökre voksolnak. Én elsősorban rájuk számítok, vagyis a megyei vállalkozók 96%-ára, szemben a jelenlegi vezetés 4%-nyi "baráti" fókuszával.

Mit kapnak majd a boltosok és autószerelők, ha Ön lesz az elnök?

A kamarának szerepet kell játszania új reális piacok nyitásában és a befektetések intenzívebb térségbe vonzásában. A legkisebbeknek információ kell pályázati lehetőségekről, tanácsadás, ha új területen mozognának, de azt gondolom, legtöbbjüknek az is elég lenne, ha egy agilis, nyitott és számukra elérhető kamara működne a megyében. Érthető kamara, amelyik figyel rájuk, és nem elzárkózik. A kamara szolgáltató szerv kellene legyen, és erős érdekképviselő. Befektetésösztönző, és piacnyitást elősegítő. Ezeket a szerepköröket jelenleg nem tölti be.

A programjában szerepel az is, hogy ki akarja használni az informatikai és innovációs lehetőségeket? Miért fontos ez az Ön számára?

Fiatalon tapasztalatokat gyűjtöttem külföldön is, Németországban és az Egyesült Államokban is dolgoztam és ott ismertem fel, hogy mennyire fontos a modernizáció, az innováció. Többek között ezért is vállaltam szerepet a gyöngyösi Kolaház (Kossuth Lajos Inkubátorház) létrehozásában, amely a helyi fiatal vállalkozók számára igyekszik megkönnyíteni az indulást, és ami Észak-Magyarország első és máig leginnovatívabb vállalkozásfejlesztő központja. Meg persze az is közrejátszott ebben, hogy szívügyem a fiatalok támogatása, segítése. A modernizációra visszatérve pedig azt kell mondjam, hogy nem lehet Heves megyének elavult kamarája, szükség van az online kapcsolattartásra a vállalkozókkal.

Hogyan kampányol, milyen módon éri el a változást akaró vállalkozókat?

Személyesen döntően. Első sorban az utcáról betoppanva üzletből a csarnokokba érve kérem ki véleményüket a jelenlegi kamara hasznosságával és teendőivel kapcsolatosan. Erre alapozva elindítottam a valtozastakamaraban.hu weboldalam hozzá kapcsolódó facebook oldallal. A személyes közvetlenséget a legjobb kommunikációnak tartom.

Nem fél, hogy elbukik?

Ez a választás nem személyekről szól, hanem arról, milyen kamara működik majd a jövőben Heves megyében. Én vállalkozó voltam és vagyok, ebből a pozícióból nincs mit elbukni. A kamarai változás ügye bukhat, de mindent megteszek azért, hogy ne így legyen. És arra kérek mindenkit, segítsen a változtatásban, csatlakozzon hozzánk.

Többes számban fogalmazott. Ezek szerint mégiscsak vannak valakik, Ön mögött.

Ne forgassa ki a szavaimat. Nem mögöttem, mellettem állnak, és ők is a vállalkozói KKV-szektor képviselői. Nagy halat ne is keressen, ez nem az az akvárium...

Egy utolsó kérdés. Mennyi esélyt ad önmagának?

Sem jósolni, sem fogadni nem szoktam. Bízom a sikerben, és dolgozom érte.

A legnagyobb siker

Otthonról hozta a vállalkozás iránti elkötelezettséget Zsarnócky Martin, akinek családjában iparosok és kereskedők egyaránt voltak. A gyerekkori tapasztalatok, a vállalkozás ízének megtapasztalása után szülei tanácsára már nagyon korán, a szakma megszerzése után önálló céget indított. Ahogyan a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökjelöltje fogalmaz már ekkor megtapasztalta, hogy milyenek az igazi mindennapok a vállalkozók számára, milyen a színfalak mögötti, izzadságszagú rész. Ma már több cége is van, turisztikai, egészségturisztikai területen tevékenykednek, illetve a kezdő vállalkozók munkáját tanácsadási szolgáltatással is segíti. Legnagyobb sikerének jelenleg azt tartja Zsarnócky Martin, hogy elnökjelölt lehet, hiszen még piaci versenytársai is arra biztatják, hogy induljon el a választáson a változások érdekében.
Változásokból pedig bőven lesz, ha megválasztják elnöknek, hiszen elképzelései szerint többek között átstrukturálná a regisztrációs díjak felhasználását, hogy a vállalkozások olyan szolgáltatásokat kapjanak a pénzükért, amelyek segítik őket, komolyan támogatná a kezdő és fiatal vállalkozókat az elindulásban és tenne azért, hogy Heves megye munkavállalói megfelelő oktatásban és szakképzésben részesüljenek. Mindezekhez pedig modernizálná a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát, Zsarnócky Martin kihasználná az informatikai és innovációs lehetőségeket, elnöksége alatt elektronikus ügyfélkaput és olyan online felületeket alakítanának ki, melyek elérhetők 0-24 órában.