OVB: Az MTV-nek le kell adnia a Jobbik cigánybűnözős kampányfilmjét

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság szerint jogsértő volt, hogy sem a Magyar Rádió, sem az MTV nem volt hajlandó leadni a Jobbik kampányfilmjét, amelyben szerepelt a "cigánybűnözés" kifejezés. A közszolgálati tévé és rádió a kampányfilmnek azt a változatát sem adta le a választási hirdetések között, amelyben a szót kisípolják.
Vágólapra másolva!

Jogsértő volt az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint, hogy a Magyar Televízió (MTV), és a Magyar Rádió (MR) sem adta le a Jobbik "cigánybűnözés" kifejezést is használó kampányfilmjét - így döntött a testület hétfői ülésén. A közszolgálati rádió és tévé eljárása miatt is több beadvány érkezett az OVB-hez. A kifogások mindkét esetben arról szóltak, hogy sem az MTV, sem az MR nem volt hajlandó leadni a kampányfilmet iletve felvételt, még abban a változatában sem, amelyben a "cigánybűnözés" szót kisípolták.

Az MTV esetében az OVB egyórás vita után 6:2 arányban úgy ítélte, hogy a tévé "megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alaplevét". A kisípolt változat közzétételének megtagadása esetében az OVB mindn tagja szerint jogsértés történt. A testület eltiltotta az MTV-t a további jogsértéstől.

Az OVB múlt pénteken foglalkozott először a Jobbik kampányfilmjének ügyével. Akkor Vona Gábor, a párt elnöke fordult kifogással a testülethez, Vona hivatkozott arra is, hogy a médiatörvény szerint műsorszolgáltató a politikai hirdetés tartalmáért nem felel, és a párt vállalja a hirdetésért a felelősséget. Ekkor még az OVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kifogást, mert Vona nem írta oda a lakcímét a beadványára.

Az MR eljárásval kapcsolatban beérkezett, hasonló tartalmú beadványokkal ezután foglalkozott az OVB: ugyanaz a döntés született, vagyis a testület tagjai 6:2 arányban jogsértőnek tartották, hogy az MR is megtagadta a felvétel sugárzását. Egyhangúlag szavaztak úgy a tagok, hogy a kisípolt változat közreadásának megtagadása jogsértő volt. Az MR-t is eltiltották a további jogsértéstől.