Felülbírálták az ajánlószelvények bolti gyűjtésének OVB-s tilalmát

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság hétfői állásfoglalásával ellentétes értelmű határozatot hozott kedden a Fővárosi Választási Bizottság az MDF-es Debreczeni József ügyében. Kimondták, hogy Debreczeni nem sértett törvényt, amikor közzétette, mely boltokban lehet leadni a neki szánt ajánlószelvényeket. Korábban egy másik választási bizottság az ily módon gyűjtött cédulák megsemmisítésére szólította fel Debreczenit, az OVB pedig állásfoglalás adott ki a szelvények bolti gyűjtésének tilalmáról. A döntés megnyugvást jelenthet a kisebb pártoknak, amelyeket szinte teljes kopogtatócédula-gyűjtő hálózatát fenyegette az OVB.
Vágólapra másolva!

Nem volt jogsértő Debreczeni József (MDF) felhívása honlapján, ahol megjelölte, mely kávézókban, boltokban lehet leadni rá az ajánlószelvényeket - így határozott kedd este a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). Az FVB ezzel elutasította az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői általános érvényű állásfoglalását - amely kimondta, hogy tilos ajánlószelvényeket gyűjteni a munkahelyként szolgáló üzletekben, és az ott gyűjtött szelvényeket érvénytelennek nyilvánította -, illetve a főváros 7. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságának (oevb) határozatát is.

A döntés némi megnyugvást jelenthet a kisebb pártoknak - elsősorban az LMP-nek, a Jobbiknak és az MDF-nek -, amelyek már a tavalyi EP-választások alatt is elsősorban üzlethelyiségekben, kávézókban, és hasonló közösségi helyszíneken jelöltek ki kopogtatócédula-gyűjtőhelyeket. Ezek a pártok a hétfői OVB-s állásfoglalást politikai támadásként értelmezték. (Az OVB-állásfoglalás részleteiről, és arról, hogy ezt miért veszik politikai támadásnak a kisebb pártok, korábbi cikkünkben olvashat bővebben.)

Munkahely vagy sem?

Az egész ügy a múlt héten indult, amikor az oevb egy magánszemély kifogása nyomán megállapította, hogy Debreczeni megsértette az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó szabályt, amikor honlapján közzétette, mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat. Az oevb arra kötelezte a képviselőt, hogy semmisítse meg a szabálytalanul gyűjtött, emiatt érvénytelen szelvényeket.

A Választási eljárási törvény szerint nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt "munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben".

Az oevb határozata ellen Debreczeni fellebbezett, és kérte a kifogás elutasítását. Szerinte az oevb félreértelmezte a jogszabályt, mivel a "munkahelyen munkaidőben" fordulat valójában arra vonatkozik, hogy az ajánlószelvény gyűjtése céljából a jelölt vagy megbízottja nem kereshet fel munkahelyet és ott nem gyűjthet a dolgozóktól. Az a fordulat pedig, hogy "munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben" arra vonatkozik, amikor valaki munkát végez (háziorvos, postás), de az ő esetében nincs szó sem erről, sem arról.

A jogalkotás határán

Debreczeni szerint az oevb által követett logika alapján még a pártirodákban sem lehetne gyűjteni, mert az is valakinek a munkahelye, és nem lehetne a közterületen sem gyűjteni, hiszen az is valakinek a munkahelye (például a köztisztasági dolgozóké illetve a közterület-felügyelőké), vagyis lényegében sehol sem lehetne gyűjteni, csak az állampolgárok lakásán, ami szerinte "jogértelmezési képtelenség".

Szerinte csak akkor lenne helyes az oevb döntése, ha a honlapján feltüntetett személyeket kapacitálná arra, hogy a munkahelyükön gyűjtsenek az oda betérőktől ajánlást, de erről nincs szó: a megjelölt helyekre a választópolgár csak bemehet, hogy szabad elhatározásból leadja az ajánlószelvényt.

Az FVB azt mondta ki, hogy csak Debreczeni felhívása bizonyított, az nem, hogy gyűjtés is folyt ezeken a megjelölt helyeken. A döntésnél az FVB következetes volt korábbi gyakorlatához, amely szerint különbséget tesz egy felhívás és egy befejezett cselekmény értékelése között. Az FVB tagjai közölték, nem értenek egyet az OVB, a munkahely és munkaidő meghatározását "nagyon szűkítő" értelmezésével. A testület egyik tagja szerint az OVB hétfői állásfoglalása olyan, "mintha már súrolná a jogalkotás határát". Az ügy végére felülvizsgálati kérelem esetén a bíróság tehet pontot.