D.A.S. JogSzerviz: követelhető kamatos kamat diákhitelünk után?

egyetmista, egyetemisták költségvetése, buksza postr, Résztvevők az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) Miskolctapolcán 2014. július 15-én.
Miskolc, 2014. július 15. Résztvevők az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) Miskolctapolcán 2014. július 15-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A tanulók sok esetben veszik igénybe a diákhitel nyújtotta lehetőségeket, ami az aktuális gondok megoldásában segítségükre lehet, azonban előfordulhat, hogy a hitelösszeg törlesztés során a felmerülő kamatok csak fokozzák a hallgatókat érintő anyagi terheket. A hasonló típusú esetekben joggal merülhet fel a kérdés: lehet-e diákhitel után kamatos kamatot felszámítani?
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint bár a diákhitel igénylésére a legtöbb esetben mindössze egy hiteligénylő lap kitöltése, valamint a szükséges dokumentáció csatolása útján kerül sor, fontos azonban tudnunk, hogy a létrejövő szerződés vonatkozásában a Diákhitel Központ által alkalmazott üzletszabályzat is tartalmaz általános jellegű előírásokat.

A fent megnevezett üzletszabályzat rendelkezik többek között a hitelösszeg visszafizetésének módjáról és lehetőségeiről, illetve a hitel vonatkozásában felmerült kamatszámítás feltételeiről is – mutatott rá dr. Csapó Szandra.

Képlet és számok

A Diákhitel Központ által alkalmazott jelenleg hatályos Üzletszabályzat a kamatszámítás tekintetében kimondja, hogy a napi kamat összegét az alábbi képlet alapján kell kiszámítani: napi kamat = aktuális tőketartozás x kamatláb / 365

Fontos rendelkezésként rögzíti azonban az adott dokumentum, hogy a tőke részét nem csak a folyósított hitelösszeg képezheti, hanem az esetlegesen tőkésített kamat is ezen kategóriába tartozhat az alábbi feltételek szerint.

A tárgyévben meg nem fizetett kamat tőkésítésére évente, december 31-ei értéknappal kerül sor, azaz a fennálló tőketartozás évente egy alkalommal - nem pedig naponta - kerül összesítésre.

A tőkésítésre kerülő kamatösszeg mértékét úgynevezett napi kamatszámítás útján állapítják meg, amelynek során a napi kamat úgy kerül kiszámításra, hogy az adott napon fennálló befizetésekkel módosított tőketartozás állományra (azaz az aktuális tőketartozásra) számítják ki az egy napra vetített kamat összegét.

A fenti előírások alapján tehát sajnálatos módon előfordulhat, hogy felvett diákhitelünk tekintetében kamatos kamat kerül felszámításra, így egy hasonló típusú szerződés aláírásakor ezen esethetőség felmerülésének lehetőségét is érdemes figyelembe vennünk – mutatott rá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Hogyan lehet diákhitelt igényelni?

A szükséges adatlapokat a Diákhitel honlapjának online hitelügyintézési felületén a Diákhitel Direkten keresztül lehet kitölteni, melyeket a nagyobb postahivatalokban, illetve az együttműködő bankok, takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban kell leadni. A hitelszerződés megkötésére meghatalmazott útján is van lehetőség.

Forrás: MTI/Marjai János

A 2013/14-es tanévtől lehetősége van arra is, hogy a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszerének felületén is (Neptun/ETR) igényeljen Diákhitelt. Az itt kitöltött hiteligénylési adatlapok az adott intézmény Tanulmányi Osztályain, hitelleadási helyein vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatainak egyikén kerülnek kinyomtatásra és aláírásra.

A tanulmányi rendszerben levő személyes és tanulmányi adatokat már nem kell az igényléskor kitölteni, hiszen a Diákhitel Direkt ezeket az adatokat automatikusan átveszi az intézmények tanulmányi rendszereiből. Ezáltal a Diákhitel Központnál és a felsőoktatási intézménynél levő hallgatói/igénylői adatok között eltérés nem lehet, ily módon a hitel folyósítása gördülékenyebbé válhat.

A Hiteligénylési adatlap pontos kitöltéséhez szüksége lesz a felsőfokú intézmények szám és betűkódjait tartalmazó listájára. Ahhoz, hogy hitelszerződése érvényes legyen, az átvételre jogosult személy előtt alá kell írnia a hiteligénylési adatlap mindkét példányát, illetve a Hitelszerződést.