Katalin nap: szerelmi jóslás és az utolsó nagy buli karácsonyig

Alexandriai Szent Katalin
Vágólapra másolva!
A Katalin nap nemcsak a várható karácsonyi időjárásról szól. Szerelmi varázslat és egy vértanúvá vált bölcs szűzről szóló legenda is fűződik hozzá. 
Vágólapra másolva!

Alexandriai Szent Katalin a középkor egyik legnépszerűbb szentje. Életéről számos történet maradt fent, többféle változatban, alapjuk a 6-7. századi, görög nyelvű Katalin passió, amely a szent szenvedéstörténetét írja le. Ezt később egészítették ki a Katalin születéséről és gyermekkoráról szóló résszel.

Alexandriai Szent Katalin Forrás: wikipedia.org/Michelangelo Caravaggio

A királylány, aki ötven tudóst alázott le

Az egyik verzió szerint Katalin egy Costus nevű pogány király egyetlen lánya volt. Tudósok nevelték, apja halála után pedig ő vette át az ország irányítását. Egyszer kíséretével együtt eltévedt az erdőben, találkozott egy remetével, aki megismertette a keresztény hittel és megkeresztelte. Ezután álmában megjelent neki Szűz Mária, ölében a gyermek Krisztussal, aki megjósolja neki, hogy vértanúhalál vár rá.

Ez hamarosan be is következett. Maxentius császár (306-312) Alexandriába vonult, és parancsba adta, hogy mindenki a pogány isteneknek áldozzon. Katalin erre nem volt hajlandó, elment a császárhoz, és meg akarta téríteni. Az uralkodó nem tudott választ adni a magasan képzett nő érveire, ezért ötven tudóst hivatott, hogy jobb belátásra bírják Katalint. Nem minden hátsó szándék nélkül, a császárnak megtetszett a bölcs szűz.

Katalin érvelésének hatására az ötven bölcs megtért. A keresztényüldöző császár válaszul máglyára küldte őket, Katalinra pedig kínzás és börtön várt. Rabsága idején megtérítette az őröket és a császárnét is, aki kíváncsi volt a „vetélytársára”. Ekkor a császár az eddigieknél is radikálisabb módszert választott: Katalint az akkor népszerű kínzóeszközzel, vastüskés keréken akarta kivégezni.

A legenda szerint az angyalok megmentették a szüzet: a kerék darabokra tört, a vasszögek kiestek, sok pogány katona halálát okozva. Maxentius ezek után lefejeztette Katalint, időközben saját feleségével egyetemben. A legenda szerint a Katalin testéből vér helyett tejszerű folyadék, gyógyító olaj ömlött. A testet az angyalok a Sínai-hegyre vitték, lelke a mennybe repült. (A Sínai-hegyen később kolostort építettek).

A Szent Katalin kolostor Forrás: AFP

Alexandriai Katalin bölcsessége és érveléstechnikája miatt a filozófusok, teológusok, ügyvédek, szónokok, tanárok, és a tanulók védőszentje lett, de hozzá imádkoztak a foglyok és a dajkák is, a szent halála előtt ugyanis segítséget ígért a betegeknek és a szülő anyáknak. A kerék miatt pedig a molnárok és a kerékgyártók is megtalálták benne a védőszentjüket.

Az utolsó mulatság karácsonyig

Nemcsak a legismertebb, és talán legmegbízhatóbb időjóslás kapcsolódik ehhez a naphoz (ha Katalin kopog, karácsony locsog). Szokás volt Katalin-bálokat tartani, a Katalin nap ugyanis az utolsó alkalom volt a mulatozásra karácsonyig. Az ünnepig ugyanis semmilyen bált vagy lakodalmat nem rendeztek.
Ekkor hajtották ki utoljára a pásztorok utoljára a csordát, ezenkívül bizonyos vidékeken női, illetve férfi dologtiltó nap volt. Volt, ahol ilyenkor nem szabadott kenyeret sütni, máshol a meghiúsult kerékbetörés emlékére nem szabadott befogni a kocsit, vagy malmokat használni, hogy ne forogjanak a kerekek.

Szerelmi jóslás főleg szüzeknek

A fent említett szakmák mellett a vőlegényre áhítozó lányok is nagyon bíztak Szent Katalinban. Az ún. „katalingally vagy katalinág” egy vízbe állított gyümölcsfaág volt, amit vízbe állítottak. Ha karácsonyig kihajtott, az azt jelentette, hogy a gazdája a következő évben férjhez megy. Akiknél nem az volt a kérdés, hogy férjhez mennek-e, hanem inkább az, hogy kihez, több ággal próbálkoztak, és mindegyiknek egy legénynevet adtak. Bizonyos vidéken pedig így tartották, hogy a katalinág csak szűzlányoknak virágzik ki.

A szerelmi jóslatokból a leendő vőlegények is kivehették a részüket. A babona szerint a férfiak Katalin nap éjjelén tudhatták meg ki lesz a jövendőbelijük, de ehhez egész éjjel böjtölni kellett, és el kellett lopni egy leányinget. Ezt a fejük alá kellett tenni, hogy megálmodják, ki lesz a menyasszony.