Lappföldről egyenesen a nappalinkba jöhet a Mikulás

Mikulás, Télapó
Vágólapra másolva!
A jóságos Mikulások szerencsére követik a trendeket, saját weboldaluk van, szolgáltatásuk akár az interneten keresztül is megrendelhető. Nem vicc, hogy az ajánlatok alkalmanként a kuponos oldalakon is feltűnnek.
Vágólapra másolva!

Elég beírni a keresőbe például a Mikulás házhoz jön kulcsszót, s máris válogathatunk a kisebb és nagyobb cégek profi és kevésbé profi ajánlatai közül. A kínálat bőséges, nagyjából az árak is egységesek, bár ezeket tanácsos ülve tanulmányozni. Egy, két, három gyerek esetén 12-20 ezer forintot kell fizetni a 25-30 perces hakniért, melynek során a nagyszakállú becsönget a családhoz, mesél magáról, faggatja és énekelteti a lurkókat, jó magaviseletre inti őket, majd odaadja az ajándékokat. A haknit természetesen idézőjelben kell érteni, ezért az árért (optimális esetben) hibátlan kinézetű, a képeskönyvek figuráira emlékeztető Mikulás jár, aki tökéletesen játssza a szerepét, jól szót ért a kicsikkel, nem lóg ki a ruhája alól a sportcipő és órájáról sem fogják felismerni a gyerekek.

Pluszpénzért krampuszt, manót és hótündért is bérelhetünk

Mivel a 21. század télapói lépést tartanak a technika fejlődésével, szinte minden weboldalon küldhetünk gyors meghívót számukra, az alapadatokon és a kiválasztott dátumon kívül általában arra is van mód, hogy írjunk néhány szót azokról is, akiknek a meglepetést szánjuk. A jótékonysági rendezvényeket is szervező Magyar Mikulás Alapítványnál a 20 ezer forintos alapdíjon felül kísérőt, krampuszt, hótündért vagy manót plusz 8000 forintért kérhetünk, a műsorról külön kell egyeztetni.

Felejtsük el az ilyenkor beöltözött apukák zavarát és nevetséges jelmezét! A profi Mikulások a legapróbb részletekre is ügyelnek, hogy a lehető leghitelesebbek legyenek a gyerekek előtt Forrás: Origo

A csomagot megvehetjük mi magunk, de ha megadunk egy összeghatárt, és hogy mit szeret kiskorúnk, össze is állítják azt. Szimpatikus, hogy honlapjuk szerint nagy gondot fordítanak a Mikulás szerep kidolgozására és a szerep alakítására vállalkozók felkészítésébe, hiszen a köpenyt felölteni, a gyerekek hitét megőrizni nagy felelősség. Ha az alapítványtól csak jó minőségű jelmezt bérelünk, azt az alapár feléből megúszhatjuk. Tájékoztatásuk szerint december 4-e nagyon zsúfolt, a hétvégére azonban még vannak szabad időpontjaik.

Gyorsan fogynak a szabad helyek

A Mikulásbácsi weboldalán szintén rendelhető egy, vagy több fős akció. Szintén profi csapattal van dolgunk, nagy rajongótáborral. Télapóikat - akik sokszor a szülőket is leveszik a lábukról - profi jelmezbe bújtatott profi színészek személyesítik meg, több éves tapasztalattal a puttonyukban. Honlapjukon arra bíztatják a szülőket, nyugodtan válasszák a december 6-át megelőző, vagy az azt követő napokat a meglepetésre, az üres helyek száma a kötelékükben dolgozó nyolc nagyszakállú ellenére ugyanis rohamosan csökken. Az Ácsi, itt a Mikulás Bácsi vidám, zenés műsor egy szereplővel is 19 ezer forintba kerül a fővárosban, egy plusz szereplővel az ára 29 ezer forint, viszont itt mindegy, hány gyermeket kell elbűvölni.

Pörög a nemzetközi biznisz is: Joulupukki, a lappföldi Mikulás december elsején érkezett repülővel Budapestre Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magát tradíció és felelősség szlogennel hirdető Mikulás Szolgálat érdekessége, hogy, kiemelt figyelmet fordít az ifjú generáció környezet- és egészségtudatos nevelésére (cégeknek CO2 semleges szolgáltatást is kínálnak). A társaság 18 éve segíti a Mikulás munkáját, elsősorban a fővárosban és annak környékén, náluk 1-3 gyerek és 10-15 perces műsor esetén 17 500, 4-6 gyerkőc és 20-25 perces műsor esetén 22 800 forint a tarifa, 11-15 kiskorú esetén 35 ezer forint a díj. Csalódni vélhetően bennük sem kell, tisztában vannak hivatásuk pedagógiai és emocionális jelentőségével, tudják, hogyan őrizzék meg a misztériumot, miközben fontos értékeket is közvetítenek.

A Mikulás beszél idegen nyelveket

A Mikuláscentrum télapója igazán trendi, e-mailt fogad, az elküldött rajzokat képgalériába tölti, a recepteket, verseket, ajándékötleteket is kiteszi weboldalára. (Azért olvasni tudó gyerkőcöt ne hagyjunk sokáig bóklászni az oldalon, a szolgáltatások és árak menüpontra kattintva biztos a lebukás.) A félórás családi látogatásért itt 12 100 forint a tarifa, ha 1-3 gyerkőcöt szeretnénk elbűvölni, 4-10 gyereknél 5000 forinttal magasabb az ár. Sima és zenés Krampuszt is kérhetünk, 12 700 forintos felárért az angol vagy német nyelvű változat jön házhoz. Az arcfestőt és a lufit hajtogató bohócot a költségek miatt nagyobb társaságoknak ajánljuk.

Mikulás mindenhol

Akkor sem kell lemondani a találkozásról a Télapóval, ha akár anyagi, akár egyéb okok miatt elment a kedvünk a nagyszakállú otthonunkba invitálásától. A Magyar Mikulás Alapítvány kezdeményezésére jött létre a Nagykarácsonyi Mikulásház a finn Mikulás falu ötletét viszi tovább. Ennek megfelelően van Mikulásház Mikulással, az udvaron ott állnak a Szánhúzó Szarvasok, Játszóház, Mesekuckó teszi vidámmá a mikulásfalvi látogatást.

Pázmándon, a Bálint Boráriumban december 4-7. között Mikulás Rezidenciát alakít ki a Magyar Mikulásszolgálat, itt tradicionális öltözetű, de öko szemléletű Mikulás várja a gyerekeket mosolygós hazai almával, PET palack tömörítéssel, áramtermelő kerékpárral.