Izlandon nincs is Mikulás, csak trollok meg egy félelmetes nő

Télapó külföldön, Holandia
Vágólapra másolva!
A Mikulással kapcsolatban teljes a zűrzavar a világban, ember legyen a talpán, aki átlátja, hová, mikor, milyen néven érkezik. Most sem vállalkozunk arra, hogy rendet teszünk, inkább bemutatunk néhány érdekes szokást. 
Vágólapra másolva!

Neymar helyett Papai Noel

A brazilok megadják a módját a karácsonyi ünneplésnek. 1996. óta például minden évben felállítják a világ legmagasabb úszó karácsonyfáját, és a fémből készült fát esténként pazar fényjátékba öltöztetik. A fényjáték felkapcsolása persze nagy esemény, amit ráadásként még tűzijátékkal is kísérnek. Ilyenkor százezrek mennek ki a partra, hogy lássák mindezt. A karnevál és a Copacabana újévi őrülete mellett ez Rio egyik legnagyobb bulija.

A 85 méter magas karácsonyfa Rio de Janeiróban Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Karácsony előtt néhány nappal a Mikulás, pontosabban Papai Noel is megérkezik, nem is akárhogyan, hanem egy helikopter fedélzetén. A nagy belépő helyszíne pedig a híres riói Maracana stadion, ahol már gyerekek ezrei várnak rá, és énekelnek neki karácsonyi dalokat. A brazil legenda úgy tartja, Papai Noel Grönlandon lakik, és onnan repül át hozzájuk. Karácsony estéjén aztán újra megjelenik, és a jó gyerekek kikészített cipőjébe ajándékokat rejt. Az ajándékozás után, másnap már a pihenésé a főszerep, és a családok sok helyen közös karácsonyi strandolással töltik az ünnepeket.

A télapó vízisível érkezik Sydneybe

A világ másik felére megérkezett már a Mikulás, legalább akkora show kíséretében, mint ahogy Rióba. Minden év november végén óriási vízi parádét rendeznek Sydneyben, a Darling Harbourben, ahol nem csak az igazi Télapó, de sok-sok hasonmás is érkezik vele együtt. A Mikulások leginkább a vízen jönnek, motorcsónakkal, jet-skivel, vitorlással, vízisível vagy épp sárkányhajóval. Az „igazi" Télapó persze kiemelt szerepet kap, az ő feladata, hogy felkapcsolja a több mint húsz méter magas karácsonyfa világítását, persze itt is az elmaradhatatlan tűzijáték kíséretében.

Télapók Sydney-ben az Operaház előtt Forrás: AFP/Drina Thurston

Másnap Mikulásruhába öltözött futók lepik el a környék utcáit, a hagyományos futóverseny azonban nemcsak buli, de fontos célja az is, hogy a futók adományokat gyűjtsenek a rászorulóknak. A Santa Fest egy hónapon át tart a forró ausztrál karácsonyi szünetben, koncertekkel, tűzijátékokkal, óriás télapókkal és sok egyéb látványos elemmel.

Lampionok a svájci hegyek között

A svájci Küssnachtban jóval visszafogottabban köszöntik a Mikulást. December 5-én este azért ide is több ezren érkeznek, hogy tanúi legyenek egy régi hagyomány XXI. századi felidézésének.
Luzern közelében, a Rigi tőszomszédságában fekvő településen látványos felvonulás tartanak ilyenkor. A Klausjagen a középkorig vezethető vissza, mikor a gonosz szellemeket kolompokkal és dudákkal próbálták meg elzavarni. Később a pogány szokás keresztény elemekkel bővült, és szellemüldözésből átformálódott Szent Miklós püspök tiszteletére tartott eseménnyé.

Az est főszereplője az a több száz férfi, akik püspöksüvegre emlékeztető különleges lampionokkal vonul fel a város utcáin. A kartonból készült hatalmas süvegeken művészi mintázatokat vágnak ki, ezeket belülről gyertyával világítják meg, így az egésznek olyan hatása lesz, mintha templomi, festett üvegablakokon szűrődne át a fény. A hatalmas süvegeket, melyek 1,5 méternél magasabbak is lehetnek, a férfiak a fejükre teszik, és így hordozzák végig a városon. Előttük ostorpattogtatók haladnak, akik tulajdonképpen beharangozzák Szent Miklós püspök jövetelét. Szent Miklóst követi a 700 kolompot cipelő „klausjager" és a 200 kürtös. Mindezek együtt különleges atmoszférát teremtenek, a város fényei ilyenkor kialszanak és a sötétben csak a fáklyák fénye és a süvegeken átszűrődő gyertyafény világít, miközben az ostorok pattogását, a több száz kolomp és kürt hangját hallja az ember.

Izlandon Mikulás helyett trollok hozzák az ajándékot

Izlandon minden kicsit másképp van, mint a kontinensen. Mindentől távol, az óceán közepén sajátos szokások és hagyományok alakultak ki. Errefelé például nem a Mikulás, hanem 13 troll hozza az ajándékot.

A legenda szerint az izlandi hegyekben él Grýla, a félelmetes óriás asszony, akinek van 13 koravén fia (Yule Lads) és egy fekete macskája, Jólakötturin. Régen úgy tartották, hogy minden év karácsony előtt lejönnek a hegyekből, hogy rossz gyerekeket keressenek, akiket aztán - a kedves történet szerint - Grýla megfőz az üstjében. De az óriás csak a rossz gyerekeket kapja el, akik jók voltak, vagy megbánják tettüket, elengedi. A legenda az évszázadok alatt sokat szelídült, a trollok már nem is igazán trollok, karácsony előtt a Mikuláshoz hasonló öltözetet öltenek, és ahelyett, hogy gyerekeket ennének, inkább ajándékot hoznak nekik.

Grýla elviszi a rossz gyerekeket Forrás: Flickr/Gúnna

Az izlandi gyerekek karácsony előtt, 13 napon át kirakják cipőiket az ablakba. Minden este egy troll jön el, és hoz valami kis ajándékot, édességet. Régen a karácsonyi macskának is volt szerepe, ő, mintha csak a XXI. századi divatipar előfutára lett volna, a legenda szerint, megette azt, akinek karácsony előtt nem volt új ruhája. A furcsa történet valószínűleg onnan ered, hogy a farmerek így próbálták motiválni munkásaikat, hogy időre elkészüljenek a gyapjúval. Aki részt vett a munkában, az cserébe új ruhát kapott, aki viszont lazsált, az várhatta az óriás macskát.

Sinterklaas Spanyolországból hajózik be Hollandiába

Hollandiába hagyományosan már november közepén megérkezik a Mikulás, méghozzá hajóval, egyenesen Spanyolországból. S hogy miért onnan, és nem Lappföldről? Mivel egyik hagyományos ajándéka a mandarin, ezért kézenfekvő, hogy nem jöhet északról, csak délről - tartják a hollandok.

Érkezése után hófehér lova hátán hatalmas parádé kíséretében vonul be Amszterdam belvárosába, ahol a város főpolgármestere köszönti. Az eseményt a holland és belga tévécsatornák is közvetítik és több százezren követik a helyszínen is. Kísérői is vannak, sok-sok Fekete Péter (Zwarte Piet), akik cukorkákat és süteményeket dobálnak a tömegbe. A nagy, nemzeti bevonulás után minden város megtartja saját ünnepségét is, ahol van kikötő, oda szintén hajóval érkezik a Mikulás, ahol nincs, oda vonattal, lóháton vagy épp egy tűzoltó autó fedélzetén.

A fehér lovon érkező Mikulás Forrás: AFP/Bas Czerwinski

Parádés érkezése és december 5-i ténykedése közti hetekben Sinterklaas kórházakba, iskolákba látogat el. December 5-én éjjel pedig lóháton vágtat egyik háztetőről a másikra, hogy időben elérjen mindenhová. A gyerekek kirakják cipőiket a kandalló, tűzhely vagy a radiátor mellé, a Mikulás lovának sárgarépával és egy kis vízzel kedveskednek. Belgiumban még egy csésze kávét is kikészítenek a Mikulásnak, és egy üveg sört a segédeknek. A gyerekek az ajándékok mellé egy humoros versikét is kapnak, amely róluk szól, de a szerzőjét az ismeretlenség homálya fedi.