Villám csapott egy amerikai viharvadászba

Vágólapra másolva!
Az egyik percben szivárvány tűnik fel, a másikban már repked a törmelék a videós körül.
Vágólapra másolva!

Ha valaki rendszeresen veszélyes és végső soron kiszámíthatatlan időjárási jelenségeket követ a helyszínen, jó esélye van arra, hogy legalább egyszer rosszkor lesz rossz helyen. Így számol be az amerikai Daily Dot híroldal Scott Sheppard viharvadász esetéről, akit kedden ért villámcsapás egy dél-dakotai túráján.

Sheppard videója egy kisváros, Fairburn mellett készült (a helyszín itt van a Google térképén). A szürkéskék zivatarfelhők ellenére viszonylag nyugodtnak tűnik az idő, még egy szivárvány is feltűnik, majd lecsap a villám. A viharvadász túlélte a balesetet: a villám ugyan érintette a karját, de csak az autóját és a mellette elhaladó kocsinak lett komolyabb baja, mindkét járművet be kellett vontatni.

A videóból az is kiderül, hogy érdemes figyelni a csak közeledő zivatarokra is, mert 5 kilométeres körzetben oldalirányban is bekövetkezhet a villámcsapás. A balesetet akkor lehet a legnagyobb eséllyel túlélni, ha az áram a test felszínén folyt át, de az áldozat ilyenkor is megbénulhat, amnéziába eshet, égési sérüléseket szenvedhet, továbbá az erős elektromágneses tér önmagában is szívritmuszavarokat okozhat.