Több mint hetven Nobel-díjas tudós hétfőn egy olyan felhívást adott át Francois Hollande francia államfőnek, amelyben a Föld valamennyi országát határozott intézkedések meghozatalára kérik a globális felmelegedés leküzdése érdekében. Tették mindezt abból az alkalomból, hogy az ENSZ-nek a Párizs-közeli Le Bourget-ban jelenleg zajló 21. klímakonferenciája a döntő, második szakaszába lépett.

A különböző tudományágakat - fizikát, kémiát, orvostudományt - képviselő kutatók ahhoz a nyilatkozathoz csatlakoztak, amelyet negyven kollégájuk még júliusában, a Németország déli részén található Mainauban fogalmazott meg. Ebben az aláírók a klímaváltozás veszélyét a nukleáris fegyverek általi fenyegetettséghez hasonlítják. 

Egy ember jegesmedvejelmezben a párizsi klímacsúcs idejénForrás: AFP/Fabrice Coffrini

"A tétlenség az emberiség jövő nemzedékeit elfogadhatatlan kockázatnak teszi ki" - hívják fel a figyelmet a tudósok.

Nem szabad tétlenkedni

"Azt hangsúlyoztuk a köztársasági elnöknek, hogy sürgős most meghozni az intézkedéseket, nem szabad tétlennek maradni vagy a fontos döntéseket holnapra halasztani" - mondta Serge Haroche, a 2012-es francia fizikai Nobel-díjas a francia elnöki hivatalban, miután átadta a nyilatkozatot a francia államfőnek.

Hollande a tudomány szerepét hangsúlyozta

A francia elnöki hivatal szerint Francois Hollande a találkozón kiemelte, hogy mennyire fontos a tudomány szerepe abban, hogy a várhatóan ezen a héten elfogadásra kerülő klímavédelmi megállapodás a gyakorlatban is működjön. A francia elnök azt is hangsúlyozta, hogy az államoknak jelentős befektetéseket kell a tudományokban eszközölniük, elsősorban az alapkutatásokban.