Társasutazás a jövőbe - Félix J. Palma Az idő térképe című regényéről

Vágólapra másolva!
Hasfelmetsző Jack, az Elefántember, Charles Darwin, H. G. Wells, Arthur Conan Doyle - sajátos névsor. Mindannyian felbukkannak Az idő térképe című regényben. A spanyol Félix J. Palma elképesztő időutazásra hívja az olvasót. Mottója: "Ha a szomszéd kertje mindig zöldebb, vajon milyen színben pompázhat a szomszéd univerzum?" Időutazós regénye színes és fordulatos, nem csoda, ha minden országban kapkodnak érte a kiadók.
Vágólapra másolva!
Félix J. Palma: Az idő térképe, Európa Könyvkiadó,588 oldal, 3900 Ft (ford.: Latorre Ágnes)

Ezúttal kivételesen gyorsak vagyunk, az angol kiadást is megelőzve olvashatjuk a spanyolok fiatal tehetségének számtalan nyelven megjelenő regényét. Az olvasmányos sztori ötvözi a történelmi regény, a science fiction, a történelmi fantasy, a steampunk, a krimi, a szerelmes és az életrajzi regény elemeit. Hiteles történelmi kulisszák előtt játszódó, fordulatos kalandregénynek is nézhetnénk, de ennél azért több.

1896-ban vagyunk Londonban. Izgalmas időszak ez, mindenki a jövő és a tudomány, a felfedezések bűvöletében él, nagy részben H. G. Wells Az időgép című regényének köszönhetően. Akkoriban jelent meg Darwin naplója is, felkeltve az addig szunnyadó érdeklődést a természettudományok iránt. A jövő, a tudományos újítások, a technika vívmányai, a természettudományos felfedezések elkápráztatják London népét. Ha lehetséges elektromos áramot vezetéken továbbítani, miért ne lenne lehetséges elutazni a jövőbe? Gilliam Murray, a Murray Időutazások Társasága tulajdonosa vállalja is, hogy a jövőbe, egészen pontosan 2000. május 20-ra repíti vastag pénztárcájú ügyfeleit.

Palma kifeszíti az időt, mintha valamiféle pókháló lenne, hogy aztán a metszéspontjaira helyezhesse a szereplőt, majd egy mozdulattal egy másik történelmi időbe dobja őket. A regény kulcskérdése: létezik-e időutazás, lehet-e a különböző idősíkok között ugrándozni. Palma válasza rendkívül ravasz, valahányszor azt hisszük, kiderül az igazság, egy újabb csavarral visszaránt minket az idő centrifugájába.

A Wells regényéből készült 1960-as film előzetese | A film fönt a neten

Wellshez, aki ez idő tájt még fiatal író és igazán jelentős sikert épp Az időgép-pel ér el, a történet minden fontos figurája betoppan egy ponton, nála futnak össze a szálak, és őrá vár a feladat, hogy megoldja a megoldhatatlannak tűnő problémákat. A regény másik lényeges "szereplője" a narrátor, aki állandóan kiszól a történetből, miközben biztosít minket arról, hogy ő mindent lát, mindent tud, de csak azt osztja meg velünk, amihez kedve szottyan. Ám időnként "megtréfálják" a szereplői, olyasvalamit elárulva, amit ő nem is akart volna a tudomásunkra hozni.

A 2002-es Az időgép című film előzetese

Ha szeretjük az iróniát, a groteszk elemeket és nem állnak tőlünk távol a hajmeresztő csavarok, mindenképpen olvassuk el ezt a könyvet. Sodró, lendületes, rendkívül élvezetes olvasmány.

Olvasnivaló: "Azt akartam, ne tűnjön sci-finek" - interjúnk az íróval


Jolsvai Júlia