Cigányzenével ünnepel az egyéves A38

Vágólapra másolva!
Április utolsó hétvégéjén ünnepli működésének egyéves évfordulóját a Petőfi híd budai hídfőjénél található A38 állóhajó. A háromnapos fesztivál programját az európai uniós csatlakozás kapcsán a kulturális nyitottság szellemében állították össze a szervezők.
Vágólapra másolva!

A szórakozóhelyként, étteremként, illetve koncertteremként is funkcionáló állóhajó működtetői a sikeres egyéves fennállás kapcsán a kisebbségi kultúrák megőrzéséhez, befolyásuk erősítéséhez szeretnének hozzájárulni.

A fesztivál első napján, április 29-én a Yom Hachaim (Az élet napja) nevű rendezvénnyel a holokauszt zsidó és cigány áldozatairól tartanak megemlékezést a hajón. Elsőként Szemző Tibor és Forgách Péter Örvény című videooratóriuma lesz látható, mely a Pető család magánfelvételei és -dokumentumai, valamint a magyar zsidótörvények alapján mutatja be egy zsidó család kirekesztésének megrázó történetét a harmincas évekből. Ezt követően vetítik le Radu Mihaileanu Életvonat című filmjét, mely egy zsidó közösség saját ál-deportálásának groteszk, képzeletbeli eseményeit dolgozza fel. Az estét a Pannonia Klezmer Band és roma zenészek közös koncertje zárja.

Április 30-án, pénteken a Taven Baxtale! (Legyen szerencsétek!) című roma zenei esttel veszi kezdetét az állóhajó születésnapjának megünneplése. A rendezvényen fellép majd a Musafir nevű, rajastani cigányokból álló zenekar, a tizenkét tagot számláló, délfrancia La Familia, illetve a beás népdalokat játszó Kanizsa Csillagai nevű formáció. A szervezők erre az estére a fellépések mellett látványos előadásokat, illetve közös zenélést ígérnek.

A születésnapi ünnepség utolsó napján az A38 egész nap várja az érdeklődőket: az Eurovízió című program keretében a kortárs irodalom legjobbjaival találkozhat majd a közönség, az ezt követő In-Fusion című zenei műsor pedig Európa zenekarait mutatja be.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Délelőtt A dunai hajós - hajómesék Európában címmel gyermekprogramok várják a legkisebbeket Békés Pál, Darvasi László, Tóth Krisztina, Szijj Ferenc, Háy János és Sebő Ferenc közreműködésével.

Délután könyvgyűjtési akció lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei romák számára, majd 17 órától Garaczi László, Hazai Attila, Márton László, Nádasdy Ádám, Podmaniczky Szilárd, Szilágyi Ákos, Szilágyi Sisso Szilvia és Térey János Vén Európa címmel dalszöveg-parafrázisokat ad elő.

Az Eurovízió ismert magyar írók - Bodor Ádám, Esterházy Péter, Konrád György, Krasznahorkai László, Parti Nagy Lajos, Závada Pál - csatlakozási nyilatkozataival ér véget.

Az estét a La Familia koncertje nyitja majd meg, őket pedig a Terne Chave nevű cseh zenekar követi. A gyermekkori barátokból álló együttes a morva és kelet-európai cigányzenén alapuló, flamenco, blues, arab és zsidó behatásokkal is gazdagított dalokat ad majd elő.

Az este fő produkciója kétségkívül a német Seeed zenekar fellépése lesz. A saját magukat csak a "zene szerzeteseiként" aposztrofáló együttes tagjai a dancehall, a reggae és a hip-hop dallamaival idéznek majd karibi hangulatot a Duna partjára. A levezetésről pedig a szlovák hip-hop lemezlovas, Dj Pesho gondoskodik majd, a magyar reggae-különítménnyel, Bosival és Kemonnal karöltve.