Vágólapra másolva!
Az ukrán Ruszlana nyerte meg az idei Eurovíziós dalfesztivált, amelynek döntőjét szombat éjjel rendezték meg Isztambulban. Jövőre tehát Ukrajna rendezheti meg a jubileumi, az 50. Eurovíziós dalfesztivált.
Vágólapra másolva!

Ukrán énekesnő nyert meg az idei Eurovíziós dalfesztivált. Ruszlana Wild Dance című dalával és a vele fellépő táncosokkal a Kárpátok hegyvidékének népzenéjét, néptáncait idézte fel.

A 36 részt vevő országból érkezett szavazatok alapján 280 pontot gyűjtött össze, a második szerb-montenegrói Zeljko Joksimovicot (263) és a harmadik helyen végzett görög Szakisz Rouvaszt (252) maga mögé utasítva.

Ruszlana középkori stílusú, A gyűrűk urának hangulatára emlékeztető bőrruhában lépett fel. Az énekesnő a fesztivál előtt 14 európai országban adott koncertet, hogy versenydalát mind többen megismerjék.

Ukrajna másodszor vett részt a rangos európai dalversenyen, és képviselője most először győzedelmeskedett. Győzelme következtében a volt szovjet köztársaság rendezheti meg jövőre a jubileumi, az 50. Eurovíziós dalfesztivált.

A verseny az elmúlt évtizedekben számos nagy sztárt ismertetett meg a nagyközönséggel: innen indult a nemzetközi pályafutása a mezítlábas angol énekesnőnek, Sandie Shaw-nak, a svéd Abba együttesnek, és Céline Dionnak is.