Válogatott finomságok a lemezpiacon

Vágólapra másolva!
Immár szokássá vált a lemezpiacon, hogy a karácsony közeledtével pánikszerű gyorsasággal dobják piacra a kiadók a népszerű előadók legnagyobb slágereit összegyűjtő lemezeket. Ez persze érthető, hiszen a zenehallgatók tekintélyes hányada megelégszik az ismert slágerekkel, melyekből ugye egy hagyományos sorlemezen csak egy-kettő hallható, míg a best of-okkal nem nagyon lehet mellélőni, minden bizonnyal ott lesz rajta az a bizonyos dal, amit annyit hallottunk a rádióban vagy a kedvenc szórakozóhelyünkön. Még jobb, ha ezeket a válogatásokat nem is magunknak, hanem ajándéknak szánjuk, hiszen ha csak minimális ismereteink vannak a megajándékozni kívánt rokonunk vagy barátunk zenei ízléséről, egy ilyennel sokkal könnyebb biztosra menni.
Vágólapra másolva!

Így okoskodnak legalábbis a kiadók, és az elmúlt évek tapasztalatai is őket igazolják, az év utolsó heteiben már főként a válogatásalbumok uralják a lemezlistákat. Idén sincs másként, tucatszámra jelennek meg a különböző karrierösszegző gyűjtemények, melyek közül nem egy hiánypótlónak is minősül majd. Lássuk hát, idén mely előadók életművéből szemelgettek a kiadók.

A folyamat már az utóbbi hetekben megindult, és ennek következtében már októberben nagyobb számban jelentek meg a piacon a válogatáslemezek. Ezekről a lemezlistákat ismertető cikkeinkben beszámoltunk, ezért most csak röviden térünk ki rájuk. Így megalakulásának húszéves évfordulóját a teljes karrierjén átívelő válogatáslemezzel ünnepli a Roxette, Roxette Hits címmel, és természetesen a The Look-tól a Joyride-ig hallható rajta a svéd duó összes slágere, de ezeken kívül két új dal is felkerült az albumra, és igazolják, hogy az együttes továbbra is folytatja a popslágerek gyártását. Amerikában az Aerosmith Devil's Got a New Disguise címmel tesz eleget kiadója iránti kötelezettségeinek, és a sokadik válogatást jelenteti meg, viszont hallható rajta két új dal is.

A tavaly elhunyt soulénekes, Luther Vandross munkásságának legismertebb dalait The Very Best Of Luther Vandross címen gyűjtötték egybe, de újabb válogatáslemez kapható Roy Orbison slágereivel is (The Very Best Of Roy Orbison). A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának népszerű skót popzenekara, a Deacon Blue is piacra dobott egy kislemezválogatást Singles címmel (ezen is hallhatók új dalok), és emlékezzünk meg még az egyik legnépszerűbb német punk-rockzenekar, a Die Ärzte Bäst Of című kiadványáról is, amely nemrég vezette is a német albumlistát. A válogatáslemezek igazi rohama azonban csak most kezdődik.

1. Depeche Mode: Best Of, Volume 1

Különösebb kockázat nélkül kijelenthető, hogy nálunk ez a lemez kelti fel leginkább a lemezvásárlók érdeklődését. A angol együttes negyedszázados pályafutását eddig két külön best of lemez foglalta össze, ezek közül a legutóbbi 1998-ban jelent meg, éppen itt volt az ideje hát, hogy végre egy korongra pakolja karrierje legjobb dalait - egy vadonatúj számmal kiegészítve. Bár a lemez címéből adódóan várható folytatás is, a Depeche Mode karrierjének legnagyobb slágerei mind hallhatók lesznek a korongon a Just Can't Get Enough-tól kezdve, a Personal Jesus-on át a legutóbbi slágerig, a Suffer Well-ig.

A 18 dalt tartalmazó album november 13-án jelenik meg, és lesz rajta Martyr címen egy új szám is, a dal természetesen kislemezen is megjelenik. A Martyr egyébként eredetileg az utolsó stúdióalbumon, a tavalyi Playing The Angel-en szerepelt volna, ám állítólag a korábbi szintipop stílus idéző dal kicsit kilógott volna az album egységesen sötétebb tónusú dalai közül.

Az 1981-ben alakult angol zenekar az elmúlt 25 év egyik legnépszerűbb együttese világszerte és hazánkban is, eddig összesen több mint 72 millió lemeze fogyott el. A mára trióra fogyatkozott csapat legújabb lemezéből, a Playing The Angel-ből 3 milliót adtak el.