"Kedvem van egy kis skához"

2007.08.08. 12:49

Skatalites (JAM-USA) (augusztus 10., péntek, 19.45)

Remélhetőleg azt már teljesen felesleges leírni, hogy a ska műfajnak mije is pontosan a Skatalites zenekar. Talán azt se kell bizonygatni, hogy a fiatalokkal (vagy legalábbis fiatalabbakkal) megtámogatott hetven év körüli ős-tagok még mindig elképesztően teljesítenek a színpadon. A ska egyik himnuszának is beillő Guns Of Navarone című instrumentális dal például bármilyen körülmények között fiesztát eredményez, pláne, hogy jó esetben a közönség együttdúdolja a fúvósokkal a fő dallamot:


Egy másik ugyanarról a Glastonburyben rögzített 2003-as koncertről, ezúttal egy vokális darab, az I'm In The Mood For Ska (melyben egy ovációt kiváltó vicces kis tánc is szerepel az énekes előadásában):


Rachid Taha (ALG-F) (augusztus 10., péntek, 21.30)

A rai-rock legsikeresebb interpretálója közönségizzasztó koncertjeiről ismert, így mivel a Szigetre 'best of'-műsorral érkezik, abban szinte biztosak lehetünk, hogy ezúttal is így lesz, azt viszont csak erősen remélni lehet, hogy legnagyobb slágerét, ezt az inkább tradicionális gyökerű Ya Rayah-t is játszani fogja:


Ezen a második felvételen a 2003-as Tékitoi albumról származó Clash-feldolgozás, a Rock The Casbah élő verziója szerepel, nem mással, mint a dal egyik eredeti szerzőjével, a Clash-gitárosával, Mick Jones-szal közös verzióban (a Szigeten egy másik Clash-tag, Paul Simonon fog felbukkanni a The Good, The Bad And The Queen-projektben, itt maximum a dalt szintén feldolgozó Varga Zsuzsa tűnhet fel, a nézők között):


Fanfare Ciocarlia "Queens & Kings" (RO-BG-SRB-MAC-F) (augusztus 11., szombat, 19.45)

A Fanfare Ciocarlia tagjai a rezes-zene speed metálosai, az általuk diktált tempó komoly felkészülést és bemelegítést igényel. Talán ezért nem vallanak szégyent rock fesztiválokon sem. Az itt szereplő videón roma énekesekkel (és néhány táncosnővel) egészülnek ki, pontosan úgy, ahogy vadonatúj albumuk szigetes bemutatóján is fognak. A Queens And Kings vendégénekesnői és énekesei közül négyen lesznek majd a színpadon:

KAPCSOLÓDÓ CIKK