Visszavonták az operaház főigazgatójának megbízatását

Vágólapra másolva!
Pénteken azonnali hatállyal visszavonták a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos vezetői megbízatását és Szabó Attila gazdasági igazgatói megbízatását. Az operaház pénzügyeit átvilágító bizottság elnöke szerint az elmúlt hetekben sok szabálytalanságot tártak fel.
Vágólapra másolva!

Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás minisztere október 22-vel, azonnali hatállyal visszavonta az ő főigazgatói, valamint Szabó Attila gazdasági igazgatói megbízatását.

Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt 3-4 hét alatt igen sok szabálytalanságot tártak fel. Ezeknek a dokumentálása megtörtént, mintegy ötven oldalnál tart már az anyag, amely - mint mondta - sajnos folyamatosan bővül.

"Azt lehet mondani, hogy a vezetők igen pazarlóan gazdálkodtak, több milliárd forint elköltését látjuk helytelennek. Az eddig elkészült vizsgálati dokumentumot néhány nappal ezelőtt átadtuk Réthelyi Miklós miniszternek, aki Szőcs Géza államtitkárral és a jogászokkal konzultálva úgy találta, hogy mindezek elégségesek arra, hogy Vass Lajost és Szabó Attilát a vezetői tisztségükből visszavonja" - mondta a bizottság elnöke.

Hozzátette: a bizottság álláspontja szerint sem Vass Lajosnak, sem Szabó Attilának nem érdeke, hogy a házban maradjon beosztott közalkalmazottként, ezért jelenleg arról tárgyalnak, hogy közös megegyezéssel távozzanak. Ha megállapodnak, Réthelyi Miklós a miniszteri biztosi feladatkört a munkáltatói jogokkal is kibővíti.

Az operaházat szeptember eleje óta irányítja Horváth Ádám operaénekes, miniszteri biztos. Rá a tárca a ház működésének operatív feladatait bízta. A dalszínház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységének átvilágítását egy szakértőkből létrehozott bizottság végzi, amelynek irányítását a miniszter a tárca vezető szakjogászára bízta.