A Szépművészetinek adta egyik képét Fernando Botero

Vágólapra másolva!
A világhírű kolumbiai festőművész először csak letétbe akarta odaadni egymillió eurót érő képét, míg a budapesti múzeum szponzort nem talál a vásárláshoz. Aztán meggondolta magát, és inkább ingyen odaadta.
Vágólapra másolva!

A művész hozzájárulásának köszönhetően a Fernando Botero-kiállítás az eredetileg tervezettnél egy hónappal tovább marad nyitva a a Szépművészeti Múzeumban, egészen február 20-ig, az átalakítási munkálatok kezdetéig megtekinthetik az érdeklődők a világhírű kolumbiai festőművész képeit a múzeum emeletén.

Egyúttal arról is hírt adott a múzeum, hogy Fernando Botero a Szépművészeti Múzeumnak adományozta egy festményét. A szóban forgó mű körülbelül egymillió eurót ér, és a festőt ábrázolja torreádorként.

Lévay Zoltán, a múzeum kommunikációs osztályvezetője elmondta, a múzeum vezetésében már a kiállítás megnyitása előtt felvetődött az ötlet, hogy ráveszik Boterót, egy művét - hosszú távú letétként - hagyja Budapesten. A kiállítás szeptember végi megnyitása idején a magyar fővárosban tartózkodó művész erre rábólintott, és azt mondta, addig itt maradhat egy alkotása, amíg az intézmény - szponzori segítséggel - előteremti a vételárat. Botero később azonban módosította döntését, és nagylelkűen a múzeumnak adományozta a saját magát torreádorként ábrázoló, 1982-ben készült Önarckép című festményét. Az értékes alkotás a Szépművészeti kortárs gyűjteményébe kerül, a mű ezen belüli bemutatásáról később születik döntés.

A szeptember végén nyílt Fernando Botero-kiállítást eddig 60 ezren látták. A művész képeit most lehet először látni Magyarországon. A kiállítás felvonultatja Botero parafrázisait, az emberi gyarlósággal, bűnnel foglalkozó munkáit, a mindennapi életet: a bikaviadalt, a cirkuszt ábrázoló alkotásait, valamint portréit, csoportképeit.