Dr. Dre alig zenél, de sokat keres

Dr. Dre producer, rapper
Vágólapra másolva!
A legtöbbet kereső hírességek listáján tévés személyiségek és filmrendezők taroltak. Dr. Dre fejhallgatóval keresett sokat, nem zenéléssel.
Vágólapra másolva!

Minden évben készül külön lista a legtöbbet kereső zenészekről, de érdekes megnézni azért azt is, hogy úgy általában a többi nagyon sokat kereső hírességhez képest hogyan teljesítenek azok, akik zenével foglalkoznak. A Forbes listája a húsz legtöbbet kereső hírességet sorolja fel. Az első helyen Oprah Winfrey szerepel 165 millió dolláros becsült jövedelmével (kb. 37 milliárd HUF, 2011 májusától egy éven át), aztán a film világából jön Michael Bay, Steven Spielberg és Jerry Bruckheimer. A nagy meglepetés Dr. Dre ötödik helye. A legendás hiphop-producer ugyan minden évben keres néhány milliót korábban készített zenéinek jogdíjaiból és ilyesmikből (abban pedig talán már ő sem hisz, hogy Detox című harmadik szólólemezét valaha is befejezi) - de ez aligha lenne elég ebben a mezőnyben. Viszont tavaly augusztusban eladta a HTC-nek a Beats by Dr. Dre fantázianevű fejhallgatókat gyártó cége 51 százalékát. Ezt Jimmy Iovine zeneipari mogullal alapította, Dr. Dre a 300 milliós vételár rá eső részéből és egyéb forrásokból összesen 110 millió dollárt (24,8 milliárd HUF) keresett egy év alatt.

Újabb filmes, tévés, rádiós személyiségek következnek néhány kivétellel (Tyler Perry, Howard Stern, James Patterson - ő író, George Lucas), majd a 10. helyen egy újabb, zenével foglalkozó szakember: Simon Cowell, aki az American Idolnak és egyéb tehetségkutatóinak, valamint felfedezetteit futtató lemezcégének köszönhetően 90 milliót hozott össze. A 12. Elton Johh: egy év alatt több mint 100 koncert adott, részt vállalt egy sikeres rajzfilmből (Gnómeó és Júlia), megérdemelte a 80 milliót. A 19. helyre került Ryan Seacrest, az American Idol műsorvezetője, a 20. pedig Britney Spears. Vagyis a legtöbbet kereső hírességek között azért a zenészek egyáltalán nem szerepelnek olyan jól, mint a film, tévé, rádió világának ászai (pláne, hogy Cowell és Seacrest utóbbiakhoz is sorolható) - de még mindig jobban jártak, mint a sportolók: közülük csak kettő, Manny Pacquiao profi ökölvívó és Tiger Woods fért bele az első húszba, ők is a végére.