Így emlékezik New York a tragédiára

new york, 9/11, megemlékezés
Vágólapra másolva!
Tizenhárom éve történt a szeptember 11-i terrortámadás.
Vágólapra másolva!

Amerikában több formában emlékeznek a tragikus eseményekre. New Yorkban az Emlékezés fénnyel nevű projekt keretei között nyolcvannyolc reflektor szórja a fényt az ég felé, nem messze a Wall Streettől és a The National 9/11 Memorial nevű emlékközponttól. A hajdani ikertornyokat felidéző két fényoszlop a Municipal Art Society munkája.

A két fényoszlop a Municipal Art Society munkája Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A város más módon is emlékezik. A hivatalos emlékközponttól nem messze, egy Centruy 21-bolt falán hatalmas köztéri falfestményt helyeztek el nemrég. A képen többek között egy tűzoltó látható, amint a We love New York feliratot festi a falra, az amerikai zászló mellett.

Mr. Brainwash utcai művész és amatőr filmkészítő munkája Forrás: AFP/Andrew Burton

A falfestmény Mr. Brainwash utcai művész és amatőr filmkészítő munkája. A Thierry Guetta néven is ismert alkotóról Banksy készített dokumentumfilmet Kijárat az ajándékbolton át címmel 2010-ben.

Mr. Brainwash utcai művész és amatőr filmkészítő munkája Forrás: AFP/Andrew Burton

Annak, aki a számítógép előtt ülve szeretné felidézni az eseményeket, a 9/11 Memorial honlapjáról ajánljuk figyelmébe a terrortámadások napjáról, illetve a Ground Zerón folyó munkálatokról szóló interaktív idővonalat.