A Royals és a Get Lucky is Grammyt ért

Vágólapra másolva!
A Daft Punk máshol is kaszált, a Beatles életműdíjat kapott, a Led Zeppelin a legjobb mai rockzenekar. Homo- és heteroszexuális párok házasodtak a színpadon.
Vágólapra másolva!

A Grammyn két díjat is osztanak a legjobb számoknak: az egyik a legjobb dal, a másik a legjobb "hangfelvétel", úgyhogy az nyerhetett egyet a Royals (az előbbit, pontosabban a szerzők nyerik, Joel Little & Ella Yelich O'Connor) és a Get Lucky (az utóbbit). Lorde lett a legjobb szóló énekes. Az év albuma az Akadémia (Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája, NARAS) szerint a Daft Punk Random Access Memoriesa volt; a francia duó (természetesen robotos maszkban jelentek meg) vitte el a legjobb popcsapat, a legjobb tánczenei lemez és a legjobb hangmérnöki munka díját is. A Daft Punk elismeréseiből is részesülő Pharrell Williams lett az év producere.

A legjobb rocklemez díját fura módon a Led Zeppelin kapta a Celebration Dayért - ezen a 2007-ben adott, egyszeri visszatérő koncert felvétele hallható. A legjobb rockdalt, a Cut Me Some Slacket a - valamiért pont idén - életműdíjjal jutalmazott Beatles tagja, Paul McCartney írta a Nirvana életben lévő tagjaival; lenyomta ezzel a kategóriában szintén jelölt Mick Jagger - Keith Richards párost. Bruno Marsé a legjobb énekes poplemez; Justin Timberlake három díjat kapott, de a komolyabb kategóriákban jelölt sem volt.

Macklemore rapper és Ryan Lewis producer lettek az év felfedezettjei, valamint több díjat nyertek rap kategóriában (szám, előadás, lemez), amiben az az érdekes, hogy a műfaji bizottság nem akarta őket jelölni, mert úgy érezték, inkább a popba tartoznának - az általános Grammy-bizottság azonban felülbírálta a döntésüket.

Ők a Same Love című számot adták elő a gálán, Madonnával kiegészülve, azonban nem ez volt a nagy meglepetés, hanem az, hogy Queen Latifah 33 párt adott a színpadról (az alábbi videóban 4:20-tól), a dal üzenetének megfelelően homo- és heteroszexuálisakat egyaránt (köztük volt Ryan Lewis testvére, Laura is, ő amúgy férfival házasodott). Az eldobott csokor Katy Perrynél landolt.

A tömegesküvő miatt várható némi felzúdulás a melegházasságot ellenzők körében. A gála producere, Ken Ehrilch - akinek a lánya leszbikus - azt nyilatkozta, hogy az eseményt nagyon komolyan vette, ugyanakkor nem állította, hogy az ő, a melegházasságot illető véleményét akár az Akadémia, akár a CBS televízió osztaná.

Szokás szerint mindenféle összeállításokban is felléptek sztárok. A Daft Punkkal nemcsak Pharrell Williams, Nile Rodgers, hanem Stevie Wonder is játszott. Kendrick Lamar és az Imagine Dragons, Robin Thicke és a Chicago párosítások voltak még talán szokatlanok. A Paul McCartney - Ringo Starr; Nine Inch Nails - Queens Of The Stone Age - Dave Grohl; Beyoncé - Jay Z kombók már aligha leptek meg bárki. Utóbbi házaspár fellépése közben volt némi fenékfogdosás is. Jay Z köszönőbeszéde után lányának üzent: "nézd csak, ebből lehet majd inni".