Egyetlen reményük, hogy a gyerekük elhagyja az országot

posztindusztriális
Vágólapra másolva!
Két fiatal román fotós romániai ipari területeket keres fel, és készít képeket az ott élők környezetéről és mindennapjairól. A kommunizmus éveinek nyomai, lerobbant ipari körzetek, az erdő szélére felhúzott gyárépületek után kutatnak, amelyek a kommunista rezsim bukása óta parlagon hevernek. 
Vágólapra másolva!

Ioana Carlig és Maring Raica fotóprojektjének címe:

Minden kép egy posztindusztriális történet Forrás: Ioana Cirlig

A két fotós két éve kezdett bele a kutatásba. Cirlig és Raica otthagyták nyolcórás bukaresti állásukat, és az erdélyi Brád vált a főhadiszállásukká.

Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal járják Romániát, dokumentálják a volt ipari körzetek alkonyát és az egykori gyári munkások mai életét, akik általában rossz körülmények között, szegényen élnek, holott a Ceausescu-érában hősnek állították be őket.

Közel kerülnek a helyiekhez. A jobb oldali kép Petrillában készült Forrás: Ioana Cirlig
Egyetlen reményük, hogy gyerekük majd elhagyja az országot, és ő majd jobban fog élni Forrás: Ioana Cirlig

A diktatúra alatt sem szenvedtek hiányt olyan mértékben alapvető élelmiszerekben, sőt még a 80-as évek második felében sem, mint a jelenben. A piacgazdaságra való átálláskor megpecsételődött ezeknek az ipari területeknek a sorsa, sokan munka nélkül maradtak, az épületek pusztulni kezdtek.

Omladoznak a gyárépületek Forrás: Ioana Cirlig

A fotósok minden lefotózott városban 2-3 hónapot töltöttek el, hogy közel kerüljenek az ott élő emberekhez. Elmondásuk szerint fotóalanyaiknak sokszor az az egyetlen reményük, hogy gyerekük majd elhagyja az országot, és ő majd jobban fog élni.

A fiatalok próbálják jólérezni magukat Forrás: Ioana Cirlig

"Alanyainkat bármiféle előítélet nélkül közelítjük meg, így teljes képet kaphatunk róluk. Az idő nekünk dolgozik, van lehetőség igazán megismerni azokat az embereket, akiket aztán lefotózunk" - mondták egy interjúban az alkotók.

Dinnye, szóda, párosujjú pata. A helyszín: Kiskapu / Copsa Mica Forrás: Ioana Cirlig

A projekt 2012-ben kezdődött, és ma is tart. A képeket könyvben adják majd ki. További képek Ioana Cirlig honlapján találhatók.

Marin Raica ezt a képet 2014-ben készítette. A helyszín: Vulkán / Vulcan

Forrás: Ioana Cirlig