Meghalt Sinkó László

2015.08.01. 10:12

Meghalt Sinkó László, a nemzet művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező. Részt vett a Katona József Színház alapításában, 2003 óta pedig a Nemzeti Színház tagja volt. A tévénézők a Szomszédokból ismerhették, de ő volt Anthony Hopkins magyar hangja is.

"Nekem a családon és a színházon kívül a természet a szerelmem. 25 éve lakom itt Budakalászon, a hegyen. Minden egyes fát, bokrot én ültettem" mondta lapunknak adott tavaszi interjújában Sinkó László. 

Budakalász ma tudatta hivatalos közösségi oldalán, hogy a színész július 31-én meghalt. A 75 évesen távozó Sinkó László a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt, és 2014-ben a Nemzet Művészévé választották. 

A család, a színház és a természet volt a szerelmeFotó: Polyak Attila - Origo

Bátyjától is sokat tanult

1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahonnan Debrecenbe szerződött. Később a Nemzeti Színház tagja lett, ahol egy ideig a bátyjával, Sinkovits Imrével együtt is játszott. 

"A legtöbb ember ott követte el a hibát, hogy az azonosságot kereste bennünk, de mi teljesen mások voltunk, tűz és víz. Imre tanított meg a természet szeretetére, ő vitt el először kirándulni a Pilisbe. A színházban tőle tanultam meg, hogy kell felkészülni egy próbára, előadásra"  – mondta bátyjával való kapcsolatáról a színész. 

Sinkó László 1982-ben a részt vett a budapesti Katona József Színház megalapításában, ahol aztán 12 évadot töltött. Később az Új Színház, majd 2003-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja lett.

Az étrendje is a színházhoz igazodottFotó: Polyak Attila - Origo

Az étrendje is a színházhoz igazodott 

A Katonában egyik híres alakítása az Übü király főszerepe volt. A márciusi interjúban azt is elmesélte, mennyire komolyan készült színházi szerepeire: 

"Ha este játszottam, a feleségem már úgy állította össze az étrendet. Szerettem korán bent lenni. Az Übünél ennek rítusa volt. Hatkor leültünk a földre a színpadon, a „zenekaruramék", Szacsvay, Végvári, Vajdai Vili és a többiek, énekeltünk mindenféle nótát, így hangban bemelegítettem. A testemet a Margitszigeten is edzettem, két évig, míg ment a darab, kijártam futni, és ott is betettem a hangomat az Übü fekvésébe. Mélyről jövő torokhangot gyakoroltam, futás közben artikulálatlan hangokat hallattam, aki ezt látta, elcsodálkozhatott. A növendékeimnek is azt tanítottam, hogy készüljenek föl tisztességesen, mert attól lesz magabiztos a játékuk."

Csak a legnagyobbak tudtak úgy verset mondani, ahogy ő. Itt Kosztolányi Dezső Kedves című versét zengi.

Másfél millió lépés

Színházi munkássága mellett több ismert televíziós műsorban szerepelt, Rockenbauer Pállal együtt készítette a Másfél millió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő műsort, de a Szomszédok teleregény több részében is feltűnt, itt Etus egyik ismerősét alakította.

Jellegzetes orgánumát a szinkronszerepeknél is kamatoztatta. A kultikus Macskafogó című rajzfilmben Nick Grabowskinak kölcsönözte a hangját, de külföldi színészeket is gyakran tolmácsolt a hazai közönségnek.

Anthony Hopkinst több mint tízszer szinkronizáltaFotó: Polyak Attila - Origo

"Sokat szinkronizáltam. Annyira azonosítottak bizonyos szereplőkkel, például Roger Moore-ral az Ivanhoe-ban, hogy 
egyszer megjegyezték egy falusi kocsmában, hogy milyen jól lovagolok és vívok" 

– mondta interjúnkban. Sokszor szólaltatta meg a filmekben Gene Hackmant és Jack Nicholsont is, Anthony Hopkinsnak pedig több mint tíz filmjét szinkronizálta. 

A Budakalászon élő művészt 2011-ben Budakalász díszpolgári címével tüntette a ki a város képviselő-testülete. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK