Soha nem ragyogott így a Zeneakadémia

Zeneakadémia
140 éves a Zeneakadémia sajtótájékoztató a Liszs Ferenc téren 2015 november 12-én
Vágólapra másolva!
A hétvégén betölti a 140-et a Liszt Ferenc Zeneakadémia, amit az épület nyáron elkészült díszvilágításának felavatásával és rengeteg programmal ünnepel az intézmény. A több mint 13 milliárd forintból megújult Liszt Ferenc téri épület szombattól eddig nem látott fényekben pompázik.
Vágólapra másolva!
Ilyen a díszkivilágítás Forrás: Zeneakadémia

November tizennegyedikén, szombaton lesz 140 éve, hogy megkezdődött a tanítás a Zeneakadémián, aminek eleinte Liszt Ferenc Hal téri lakása, majd egy Andrássy úti sarokház szolgált helyszínéül, és csak később költözött át mostani otthonába, a szecessziós palotába. Bárhol volt is, mindig iskolateremtő művésztanárok és kivételesen tehetséges tanítványok

tették világhírűvé a magyar zenekultúrát.

A Zeneakadémia sikeréhez nem kevésbé jelentős mértékben járultak hozzá a Nagyterem pódiumán megforduló nemzetközi sztárok. Ahogy az akadémia egy közleményben írja, ezt jelenti a Liszt-örökség: világszínvonalú oktatás és koncertélet kettőse.

Az intézmény fennállásának évfordulóját pedig nemcsak koncertekkel ünnepli a Zeneakadémia, hanem fotókiállítással is, a fotóarchívumok kincseiből összeállított tárlat válogatott pillanatképek sora azokról, akik Liszt nyomában maguk is zenetörténetet alkottak.

Tradíció és megújulás

Csütörtök este tartották az ünnepi koncertek és események sorának megnyitóját, amin bemutatták a nemrég felújított épület új díszvilágítását is. A megnyitót Kodály Liszt Ferenchez írt ódájának egy részletével kezdték. Ahogy dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora utána elmondta, mindig meghatja az embert, amikor az intézmény megalakulásának évfordulóját ünneplik. 1875-ben egész más világ volt még, nem jártak villamosok, mindössze két éve egyesült Pest, Buda és Óbuda, itt viszont folytatódik az, amit

Liszték akkor örökül hagytak.

"A tradíciók ápolása mellett azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy Liszt folyamatosan megújulni képes világpolgár volt. Ezt a nyitottságot közvetítettük eddig is, és visszük át a 2016-os évre is" - említette Vigh. A rövid beszéde végén aztán szünetet tartott, felemelt egy csengőt, és mikor megrázta, felkapcsolták a Zeneakadémia díszvilágítását. Ehhez Hőna Gusztáv harsonaművész-professzor vezetésével Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című művéből az Ötödik ajtó feltárulását jelző korál részleteit választották.

Bemutatkozik a díszkivilágítás

A Zeneakadémia több mint 13 milliárd forint értékű rekonstrukciós projektjének egyik utolsó elemeként készült el az ünnepi évad jelentőségét emelő díszkivilágítás. A legmodernebb technikát képviselő LED világítótestek és fényvetők egy része az épületen, rejtetten, másik részük a Liszt Ferenc téren álló kandelábereken kapott helyet. A látványért összesen 216 darab világítótest felelős. A díszvilágítás

idén nyáron készült el 55 millió forintból.

A hatásvilágítás a Zeneakadémia 140. születésnapján, november 14-én mutatkozik be első alkalommal a nagyközönségnek, és szombattól minden este fényárba borítja a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főhomlokzatát, illetve a Király- és Dohnányi utcai homlokzatok tér felőli szakaszát. A világítási képben kiemelt szerepet kapnak a homlokzatot díszítő szobrok, a Zeneakadémia-felirat, a címer és a két sarkon lévő obeliszk.

Csengőszóra gyúltak fel a fények Fotó: Szabó Gábor - Origo

A díszvilágítás tervezését rendkívül részletes egyeztetések előzték meg, több száz külföldi példát tanulmányoztak a szakemberek. Mint írják, a feladat a homlokzat gazdag díszítése és tagoltsága miatt rendkívül összetett volt. "Alapvető követelmény a műemlék épületek homlokzati díszvilágításánál, hogy a világítóberendezés az épület nappal is látható összképét, épített tagozatait, arányait ne torzítsa el" - nyilatkozta Lakatos Gergely főmérnök.

Kisebb fényszennyezés

Mindezek mellett a környéken lakók szempontjait is figyelembe kellett venniük, ennek megfelelően törekedtek arra, hogy az energiatakarékossági és a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően minél kisebb legyen a fényszennyezés. "A próbavilágítások, számítógépes látványtervek tapasztalatai alapján alakult ki a teljes Liszt Ferenc téri főhomlokzat, illetve a Király- és Dohnányi utcai homlokzatok első rizalitjait kiemelő díszvilágítás összképe" - tette hozzá a főmérnök.

Dr. Vigh Andrea, az akadémia rektora Fotó: Szabó Gábor - Origo

Következik az ünneplés

Az akadémiának azért is van oka ünnepelni, mert két fontos kommunikációs díjat is kapott. Az egyik legrangosabb elismerésnek számító Red Dot Design díját a Koncertközpont Lisztérium című provokatív imázsfilmjével sikerült kiérdemelniük, míg a hazai Mediadesign aranyérmét az ellenpontul szolgáló, hagyományos értékekre fókuszáló, a főpület homlokzatát hangjegyekkel bemutató kampánnyal hozták el. "Ezzel az itthon és a külföld, patina és progresszió kerül egy pillanatra tökéletes mérleghelyzetbe” - fogalmazott Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató.

A 140 évvel ezelőtti alapítás előtt tiszteleg hamarosan a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara. November 15-i koncertjükön az intézmény négy legnagyobb hatású tanáregyéniségének (Liszt, Bartók, Dohnányi és Kodály) egy-egy műve szólal meg. A napokban érkezett félútjához a Batta András és Kovács Sándor zenetörténész professzorok által vezetett A tegnap Zeneakadémiája című előadássorozat, illetve kezdődik el Bogányi Gergely és a Keller Kvartett fellépésével a Legendás koncertek bérlet, ami öt korszakos jelentőségű hangverseny műsorát eleveníti fel.

Itthon és külföld, patina és progresszió Fotó: Szabó Gábor - Origo

Csonka András, kulturális igazgató elmondta, hogy a friss kínálatot olyan nevek fémjelzik mint Joshua Bell, Sol Gabetta, Boris Berman, Maria Joao Pires vagy Gustav Rivinius. A tavaszi program kihagyhatatlan sarokpontja a Concerto Budapesttel közös február 19-i koncert, amely a 20. század egyik legnagyobb ma élő zeneszerzője, az egykor a Zeneakadémiáról indult Kurtág György kilencvenedik születésnapja előtt tiszteleg, de

rengeteg programmal készülnek a 2016-os Bartók Évre is.