Először jön jakutföldi színház Magyarországra

jakut színház
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színházban rendezett MITEM fesztiválra szombaton érkezik a jakutföldi P. A. Ojunszkij Szaha Színház TIIT című előadása, amely Shakespeare Titus Andronicus című darabját dolgozza fel szaha nyelven, magyar feliratozással.
Vágólapra másolva!

A nemzetközileg is egyre ismertebb jakut művész, Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház különleges hagyományait, illetve Shakespeare véres tragédiáját, a Titus Andronicust ötvözte egy látványos, az ősi rítusokra emlékeztető előadásban, amely a Nemzeti Színházban lesz látható.

A színpadi megvalósítás során Shakespeare műveinek motívumai Quentin Tarantino filmes világának expresszivitásával erősödnek fel – olvasható az előadásról a fesztivál honlapján.

Szaha nyelven, magyar felirattal Forrás: Nemzeti Színház

A Titus Andronicus Shakespeare legkorábbi művei közé tartozik, és a „véres tragédia” műfajának egyik leghatásosabb példájának tartják. Olyan drámai mű, amelyben a rengeteg rémséges, kegyetlen eseményen keresztül a főhős személyes, mégis egyetemes érvényű tragédiájának szemtanúi lehetünk. Titus Andronicus, a római hadvezér annyi szenvedést, veszteséget él át a történet során, hogy

az már ép ésszel szinte fel sem felfogható

– így a néző szembesülhet az emberi lét és halál irracionális dimenziójával.

A rendező, Szergej Potapov 1975-ben született a jakutiai (hivatalos nevén Szaha Köztársaság-beli) Szuntar faluban, az akkori Szovjetunióban. Diplomáját 1996-ban szerezte meg a jakutföldi Kulturális és Művészeti Főiskolán, színház szakon, mint színész. 2003-ban kapta meg az Orosz Színiakadémia rendezői diplomáját.

Szergej Potapov az Arany Maszk Díj kitüntetettje, ami a nemzeti színjátszás egyik magas elismerése.

Szerepelt a kísérleti színházak XV. kairói fesztiválján Egyiptomban. Az Orosz Újhullám (New Russian Wave) című nemzetközi projekt keretében részt vett a Világálom (World Dream) előadás létrehozásában.

A XXIX. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválra jelölték elsőfilmes kategóriában, csakúgy, mint az ázsiai és csendes-óceáni Országok 4. nemzetközi filmfesztiválján Vlagyivosztokban.

Az anapai Kinoshock Nemzetközi Filmfesztiválon, a svédországi gothenburgi nemzetközi filmfesztiválon, a kanadai Torontóban rendezett ImagineNATIVE-n is. Filmje, a Hópelyhek (Snowdrops) megkapta a legjobb rendezés és a legjobb férfiszínész kategóriák fődíját a 2013-as Csebokszári Nemzetközi Filmfesztiválon.