Balaton Sound: nincsenek meg a paprikaspray-ző rablók

Vágólapra másolva!
Bár a biztonsági szolgálat átadott három embert a rendőröknek, a kihallgatásuk után elengedték őket, mert nem ők rabolnak már napok óta a fesztiválon, tudta meg az Origo. A szervezők növelik a biztonsági szolgálat létszámát.
Vágólapra másolva!

Paprikaspray-vel támadtak meg több fesztiválozót is a Balaton Sound csütörtöki és pénteki napján, koncertek közben, este. Bár a sajtóban elterjedt, hogy a rablókat tegnap elfogták, Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Origónak azt mondta, azt a három embert, akiket a fesztivál biztonságára ügyelő In-Kal munkatársai átadtak nekik, a rendőrök

a kihallgatásuk után elengedték, mert nem ők raboltak.

Kerestük a fesztivál szervezőit azzal kapcsolatban, hogy változtatnak-e valamit a biztonsági előírásokon. Vető Viktória sajtófőnök az Origónak azt mondta, az In-Kal mindenben együttműködik a rendőrökkel,

növelték a bejáratnál és a fesztivál teljes területén is a civil ruhás biztonsági őrök létszámát,

mindent megtesznek, hogy elkerüljék a további eseteket.

Ki se tudja nyitni az ember a szemét

Az Origónak néhány éve Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője beszélt arról, milyen az, amikor paprikaspray-vel fújják le az embert. "Ugyanazt fogja érezni, mint amikor nagyon csípős paprikát fogyaszt – csak éppen a szájüregen kívül is. A szemben, orrban, arcbőrön ugyanolyan, vagy még komolyabb irritációt okoz a paprikaspray, vagy az egyéb hatóanyagot tartalmazó könnygázspray, mint a szájban. [...] Egy flakon gázspray-ben körülbelül tíz kiló csípős paprikának megfelelő mennyiségű kapszaicin van. Persze ez csak becslés, mert a paprika kapszaicintartalma nagyon sokféle lehet, de a nagyságrend körülbelül ez." Vass Gábor a paprikaspray-vel kapcsolatban hangsúlyozta az egyéni érzékenységet is mint faktort, de hozzátette, általánosan 5-10 percig ki se tudják nyitni a szemüket.

Egy nagy hazai őrző-védő cégnél dolgozó, neve elhallgatását kérő szakértő ugyanebben a cikkben a következőket mondja:

„Ha valakit szembefújnak paprikaspray-vel,

annak hatása 10-15 percig tart.

Ezen idő alkalmas arra, hogy a személy és vagyonőr társait segítségül hívja, értesítse és helyszínre hívja a rendőrséget stb. A hatásfok elmulasztása 10-15 perc után a szem bő vízzel történő kimosásával történhet, gyorsabb „elmulasztása" a hatásnak nem lehetséges. A gázspray-nek mint kényszerítő eszköznek pontosan az a célja, hogy például a jogszerűtlenül támadó személy által megtámadott személynek legyen ideje olyan helyzetbe kerülni, hogy a támadás megszűnjön, vagy az esetleg megismételni szándékozott támadás ki se alakulhasson."