Szaúd-Arábia trónörököse, Mohamed bin Szalmán a valódi vevője a november végén rekordáron elkelt Leonardo-festménynek. A titkosszolgálati eszközöket is bevetettek, hogy kiderüljön, ki is fizette ki a 450 millió dollárt az alkotásért.

A Wall Street Journal információ alapján Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a valódi vevője a november végén rekordáron, 450 millió dollárért (nagyjából 120 milliárd forintért) elkelt Leonardo-festménynek, a Salvator Mundi-nak. 

A Salvator Mundi november közepén, az árverés előtti kiállításon New YorkbanForrás: MTI/EPA/Justin Lane

A legutóbbi hír csütörtökön jött a rejtélyes adásvételről, és arról szólt, hogy egy kevéssé ismert szaúdi herceg, Badr ben Abdulla ben Muhammed ben Farhan al-Szaúd vásárolta meg a képet. Ez még a New York Times nyomozásából derült ki, de úgy néz ki, a Wall Street Journal kutakodása

csavart egyet a történeten.

Szerintük a titokzatos herceg, akire egyébként a trónörökös barátjaként hivatkoztak, csak egy stróman volt a műkincspiac eddigi legnagyobb összegű tranzakciójában. Sem árverésen, sem (ismert) magántranzakcióban nem fizettek még ekkora összeget egyetlen műalkotásért, a korábbi rekord 300 millió dollár volt. Egyébként a valódi vevő felfedésén kívül A Wall Street Journal sem tudott meg többet. Még úgy sem, hogy állítólag ennek kiderítéséhez is

titkosszolgálati segítséget vett igénybe.

Az amerikai hírszerzés amúgy is élénken érdeklődik az egyre nagyobb hatalmú fiatal herceg, a szaúd-arábiai reformok hajtóereje iránt.

Egyelőre ez minden idők legdrágább műalkotásaForrás: AFP/2017 Getty Images/Ilya S. Savenok

Az Abu-Dzabi Louvre a hét elején jelentette be, hogy a november elején átadott gigantikus múzeumban lesz kiállítva minden idők legdrágább műalkotása, a Salvator Mundi (Világmegváltó), de nem nevezte meg a festmény tulajdonosát.

A Salvator Mundi Leonardo fennmaradt 20 festménye közül az utolsó, magántulajdonban lévő darab. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később pedig

szem elől tévesztették a műértők,

bár nem is nagyon keresték, mert sokan nem a mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították. Eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén.