Szarka Tamás is vendég lesz a harmincadik Tusványoson

Szarka Tamás
Vágólapra másolva!
Irodalomról, színházról és zenéről is beszél Szarka Tamás a harmincadik Tusványos vendégeként jövő pénteken.
Vágólapra másolva!

Az idei, sorban a harmincadik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos vendége lesz többek között a Kossuth-díjas előadóművész, Szarka Tamás is. A Ghymes alapítójával július 26-án, pénteken a Magyar Teátrumi Sátorban Csák János beszélget 15 órától.

Szarka Tamás Forrás: Origo

Szarka Tamás már 40 éve van színpadon, és az évtizedek alatt már több mint 300 dalt írt. Alapítóként az idén 35 éves Ghymes együttessel már 27 önálló albumot jelentetett meg. A Ghymes-zenék nagy részének Szarka Tamás a szerzője. A szövegek zömét ő írta, ahogy a legtöbb dal zenéjét is. Muzsikáját a színházakba is elvitte.

Egész estés zenés darabjait is sorra siker koronázta.

Ilyenek voltak A cigánytábor az égbe megy, a Vérnász, a Benyovszky, a Dózsa, a Mária és az Éden földön is. Utóbbit 2015. szeptember 25-én mutatta be a Nemzeti Színház, és azóta már 20 ezren nézték meg. Filmes munkái is voltak. Rudolf Péter kérésére ő írta az Üvegtigris 2. című film zenéjét.

35 éve zenélnek, pedig az első próbából csak egy rántott sajtozás lett

Két különálló produkció összevonásával, Szarka Tamás és zenekara valamint a Ghymes zenekar fúziójával egy megújult csapat koncertezik március 24-én a Budapesti Kongresszusi Központban. A Ghymes zenekar 35 évének legismertebb dalaival készülnek, ráadásul gyerekkórusos támogatással. Már jóval több mint 3 ezer koncertet adtak a világ 25 országában, most pedig egy kicsit új dologra készülnek a fúzióval.

Szarka Tamás 7 éves kora óta ír verseket, 15 éves volt, mikor az első megjelent. Verseit lefordították szlovákra, franciára, németre, angolra. VÁVÁVÁ című első verseskötete 2000-ben jelent meg, ezt követte az Anonymus utazik 2005-ben, majd az Anonymus kérdez című kötet, mely 2006-ban jött ki. Első hangoskönyve 2008-ban készült, melyen versei és novellái Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari tolmácsolásában hallhatók.

Saját haláláról írt dalt Szarka Tamás

Sósósó címmel új lemezt készítet Szarka Tamás. A Ghymes együttesben ismertté vált Kossuth-díjas zenész, énekes, dalszerző, költő az új albumot május 25-én a Nemzeti Színház nagyszínpadán mutatja be. A koncerten nemcsak a legújabb dalokat játssza el zenekarával, hanem elhangzanak Ghymes-számok és a tavaly augusztus 20-i budapesti tűzijátékra írt félórás grandiózus zenéjéből is hallhat majd részleteket a közönség.

Több mint száz Ghymes-dal versét írta meg. Mária című kötete és a Tánc a hóban című kétnyelvű (magyar – szlovák) kötete 2014-ben jelentek meg. Szarka Tamás már több mint 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában és 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal, Al Di Meolával.