Felavatták az Árpád és vezérei szoborcsoportot Ópusztaszeren

Ópusztaszer, 2019. augusztus 2. Kligl Sándor szobrászművész által készített Árpád és vezérei szoborcsoport az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2019. augusztus 2-án. A honfoglaló őseinket megjelenítő szoborcsoport Kligl Sándor szobrászművész alkotása. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Felavatták az első Kárpát-medencei magyar országgyűlésnek emléket állító Árpád és vezérei szoborcsoportot – Kligl Sándor alkotását – pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Vágólapra másolva!

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében, amellyel egyben megnyitotta a VII. Magyarok Országos Gyűlését, úgy fogalmazott,

Az egységes nemzetben gondolkodás mára már nem holmi különc filozófia, egy szűk csoport sajátos gondolkodásmódja, hanem egyre inkább általánosan elfogadott felfogás és tény.

Ennek bizonyítéka a Magyarok Országos Gyűlése és számos más program, kezdeményezés, amely

országhatárok helyett nemzetben, egyén helyett összmagyarságban gondolkodik.

Árpád és vezérei szoborcsoport az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2019. augusztus 2-án Forrás: MTI/Rosta Tibor

E felfogás megerősítése érdekében történt meg a nemzet közjogi újraegyesítése, hozta létre a kormány a nemzetpolitikai intézményrendszert, indította el programok és intézkedések sorát, amelyek a külhoni magyarság megmaradását szolgálják.

Megerősítette a határon túli magyar oktatási és kulturális intézményeket,

nagyszabású gazdaságfejlesztési és identitáserősítő programokat indított, támogatja évente több ezer külhoni magyar intézmény működését, s épül ezer óvoda szerte a Kárpát-medencében – mondta Potápi Árpád János.

Kligl Sándor szobrászművész és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Magyarok Országos Gyűlésének 2009-es elindításával, majd tavalyi újraindításával egy olyan hagyomány született, amely méltán nevezhető a nemzeti összetartozás ünnepének.

A rendezvényen a fiatalok és idősek, kultúrára és kikapcsolódásra vágyók, anyaországi és külhoni magyarok egyaránt megtalálhatják, amit keresnek, hisz

ez az esemény nemcsak a programok tárháza, hanem valódi találkozási pont a magyarság számára.

A szervezők munkájukkal a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrészt, a kárpátaljai magyarságot is segítik, a rendezvényen befolyt összeg egyharmadát felajánlották a legrégebbi kárpátaljai magyar oktatási intézmény, a 117 éves beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskola számára.

Kligl Sándor szobrászművész a szoborcsoport mellett Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az Árpád és vezérei szoborkompozíció egy évek óta dédelgetett álom megvalósulása, egyúttal mérföldköve az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 37 éves történetének - mondta Potápi Árpád János. Egyedülálló alkotás, amelynek minden eleme üzenetet közvetít.

Honfoglaló őseink több mint 1100 évvel ezelőtt ezen a helyen ejtették szerét az ország dolgainak, és egy olyan állam alapjait fektették le, amely erős és önálló, amely

képes volt átvészelni a történelem zivataros századait, képes volt megvédeni magát minden körülmények között,

és képes volt jólétet, biztonságot és jövőt nyújtani a nemzet minden tagja számára. Így volt ez egykor és így van ez ma is – közölte Potápi Árpád János.

Kligl Sándor életnagyságú alakokat formázó szobrát az emlékparkban az egykori Árpád-kori templom romjai mellett magasodó dombra állították föl.

A kompozíció központi alakja a lovon ülő Árpád, akit jobbról és balról koszorúban fognak közre vezérei.

A szoborcsoport talapzata a honfoglaló magyarok félelmetes fegyverét, egy íjat formáz.