Renoir aktját mától mutatja be a Szépművészeti Múzeum

2019.05.24. 09:11

Ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentette, a Szépművészeti Múzeum kamarakiállításon mutatja be péntektől, vagyis mától Pierre-Auguste Renoir, a magyar kormány támogatásával megvásárolt remekművét, amely a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeményezése. 

Kamarakiállításon mutatja be péntektől Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. Az 1903-ban született remekművet a magyar kormány támogatásával vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum. A festett akt 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) került magyar tulajdonba, és a Szépművészeti Múzeum más korabeli impresszionista festményekkel, többek között Cézanne, Gauguin és Pissarro munkáival együtt mutatja be a közönségnek augusztus 20-ig.

Orbán Viktor szenzációs bejelentést tett

Orbán Viktor jelenlétében adták át a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét, ahol a miniszterelnök bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét.

A tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László elmondta, hogy 2019 elején az elmúlt száz év legmagasabb árú vásárlásaként tudták megszerezni  a magyar állam támogatásával Anthonis Van Dyck egy mesterművét. Ez a rekord azonban hamar megdőlt, mivel a kormányzat segítségével most a Szépművészeti impresszionista gyűjteménye is igazi remekművel gyarapodhatott. Kovács Zsófia kurátor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a most megvásárolt festmény Renoir késői korszakának kiemelkedő darabja, amelyet 1907-ben már kiállítottak Budapesten, akkor azonban a Szépművészeti Múzeum még nem tudta megszerezni.

Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festménye a Szépművészeti Múzeum kamarakiállításán 2019. május 23-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Renoir 1903-ban készítette a festményt felesége unokatestvéréről, a több száz képéhez modellt álló Gabrielle Renard-ról. Az idős mester olyan elégedett volt az akttal, hogy négy évig magánál tartotta, és két újabb verzióban is megfestette.  Az első változat került most a Szépművészetibe, míg a későbbi verziókat olyan világhírű gyűjtemények őrzik, mint a párizsi Musée d'Orsay és Musée de l'Orangerie - mondta a kurátor. Kovács Zsófia elmondása szerint a péntektől látható kamarakiállítás olyan korabeli francia munkákkal helyezi kontextusba Renoir remekművét, amelyeket szintén 1907-ben állítottak ki Budapesten. Ezek közül többet – Paul Gauguin, Camille Pissarro, Eugene Boudin és Charles-Francois Daubigny képeit – a Szépművészeti Múzeum akkor meg is vásárolt, más festményeket – Paul Cézanne, Maurice Denis és Pierre Puvis de Chavannes vásznait – pedig magyar magángyűjtők vettek meg, és később kerültek a múzeum gyűjteményébe - mondta el Kovács Zsófia.

KAPCSOLÓDÓ CIKK