2021-ben már előadások lehetnek az új debreceni színházban

Debrecen, 2019. június 3. A debreceni önkormányzat által 2019. június 3-án közreadott belsőépítészeti látványterven a debreceni Latinovits Színház belső tere. Befejeződhet a Latinovits Színház évekkel korábban félbe maradt építése, miután az ezzel kapcsolatos részletes pályázatot is elfogadta a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program ellenőrző bizottsága és megítélte a támogatást a munkák elvégzéséhez. MTI/Debreceni önkormányzat/Tisza Építész Műterem Kft.
Vágólapra másolva!
2020-ban megkezdődhet a kivitelezés, 2021-ben pedig már színházi előadások lesznek a debreceni Latinovits Színházban.
Vágólapra másolva!

Évekkel korábban maradt félbe a debreceni Latinovits Színház építése, de most úgy néz ki, végre befejeződhet, miután az ezzel kapcsolatos részletes pályázatot is elfogadta a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program ellenőrző bizottsága, és megítélte a támogatást a munkák elvégzéséhez. A hírt Debrecen polgármestere, Papp László hétfőn jelentette be. Elmondta, hogy elkészültek a Latinovis Színház belsőépítészeti tervei is, így az idei közbeszerzési eljárások után,

2020-ban megkezdődhet a kivitelezés, 2021-ben pedig már színházi előadások lesznek az új intézményben.

A debreceni önkormányzat által 2019. június 3-án közreadott belsőépítészeti látványterven a debreceni Latinovits Színház belső tere Forrás: MTI/Debreceni Önkormányzat/Tisza Építész Műterem Kft.

Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere pedig elmondta, hogy több mint ötéves küzdelem ért véget a mostani döntéssel. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Debrecennek kell két színház, a Csokonai Nemzeti Színház kamaraszínházi előadásai jelenleg egy volt moziban kerülnek színre. A Kárpát-medencei magyar nyelvű színházaknak továbbképző, kulturális identitást erősítő helyként szolgál majd a Latinovits Színház Debrecenben – mondta Kósa Lajos. Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy

az új épületben 350 férőhelyes kamaraszínházat és 100-150 embert befogadó stúdiószínházat alakítanak ki

a most elnyert támogatásból. Az innovatív belső kialakítású Latinovits Színház az előadások mellett különféle kulturális találkozók helyszíne is lesz, igazodva Debrecen 2030-ig szóló kulturális stratégiájához.

Az épülő debreceni Latinovits Színház nagyszínpadának nézőtere Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A polgármester, Papp László a részletekről elmondta, hogy a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében összesen körülbelül 13 millió euró európai uniós forrást nyertek a színház kivitelezését is magába foglaló pályázat céljaira. A két projekt összesen négy elemet tartalmaz:

  • kulturális inkubátor létrehozását a színházi kultúra szakmai megerősítése érdekében;
  • képzési központ és értéktár létrehozását összművészeti képzési lehetőségek biztosítására, közös kulturális értékek megőrzése és bemutatására;
  • magyar-román kulturális programok szervezését
  • a nagyváradi Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat által üzemeltetett kulturális központ felújítását.
A színház nagyszínpadának nézőtere látványterven Forrás: MTI/Debreceni Önkormányzat/Tisza Építész Műterem Kft.

Tasi Sándor, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke pedig azt mondta, a megyei önkormányzat egyhangúlag támogatta a projekteket. Jelezte, hogy a debreceni mellett berettyóújfalui, komádi és fülöpi programok is nyertek támogatást a projektek keretében.