Elárverezték Paul Gauguin első rajzát, 80 ezer euróért kelt el

2019.06.16. 18:43

Elárverezték Paul Gauguin első rajzát, a 17 éves korában készült akvarell 80 ezer euróért kelt el. Mintegy 200 licitáló gyűlt össze, de több országból az internet segítségével is bekapcsolódtak. 

Paul Gauguin első rajzát, egy 17 éves korában készített akvarellt árvereztek el vasárnap a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált - adta hírül  az AFP francia hírügynökség.

Az árverést vezető Aymeric Rouillac közlése szerint a francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített.

A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette Gauguin.

Az 1848-ban Párizsban született festőművész több évet töltött Orleansban, és a fiatal Gauguin a professzor által Svájcban készült rajz másolatát készítette el. Ez azért érdekes, mert fejtetőre állítja azt a felfogást, hogy Gauguin autodidakta módon tanult festeni - magyarázta Rouillac az AFP francia hírügynökségnek.

A vasárnapi árverésen mintegy 200 licitáló gyűlt összes, de a világ számos tájáról, Kínából, az Egyesült Államokból, Izraelből és Nagy-Britanniából is bekapcsolódtak az interneten keresztül.