Roald Dahl The Gremlins (A légi manók) című könyve első kiadásának egy példányát bocsátják online árverésre májusban.

Májusban árverezik el online Roald Dahl angol regényíró The Gremlins (A légi manók) című könyvének első kiadásának egy példányát. A népszerű gyermekkönyvírótól, aki a második világháború alatt a brit Királyi Légierőnél (RAF) szolgált, Walt Disney rendelt még a negyvenes években egy történetet egy rajzfilmhez, amely végül nem készült el. A Gremlins (A légi manók) a légierővel kapcsolatos mesék világának haszontalan kis manóiról szólt, akik mindenféle technikai zűröket okoznak a repülőkön. Az 1943-ban elkészült történet könyv formájában jelent meg.

A most licitre kínált ritka példányt a szerző egyik bajtársának, John Alexander repülőalezredesnek ajánlotta, ami arra utal, hogy a tiszt volt a könyv egyik ihletője. A Hansons Aukciósháznál árverésre bocsátott kötetért 4000 fontot (nagyjából 1,6 millió forintot) várnak az előzetes becslés szerint.

Roald DahlForrás: Hansons Auctions

A kötet, amelyet ceruzával javítgatott a szerző, egyike a saját kiadásában 50 példányban kinyomtatott első publikációnak. A könyvet Alexander 75 éves lánya bocsátja árverésre, aki Kanadában él. Azt mondta, édesanyja, aki Cardiffban nőtt fel, együtt játszott Dahl húgaival, és ismerte Dahlt is. „Milyen véletlen, hogy később az édesapám és Dahl együtt szolgáltak a Királyi Légierőnél a második világháborúban” – idézi a BBC a hölgyet, aki azt is elmondta,hogy azért kínálja árverésre a könyvet, mivel nincs örököse, és szeretné, ha jó kezekbe, egy Dahl-gyűjtőhöz vagy egy múzeumba kerülne.