Mi lesz a járvány miatt már kétszer elhalasztott színházi találkozóval, a POSZT-tal?

POSZT
Pécs, 2009. június 13. POSZT felirat látható a pécsi Széchenyi téren, a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) záróünnepségén tartott lézershow-n 2009. június 13-án. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Vágólapra másolva!
Tavasz végére először őszre halasztották a XX. Pécsi Országos Színházi Találkozót, majd aztán még tovább. Felmerül a kérdés, hogy milyen módon pótolható a fesztivál, valamint hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását követő, elsősorban a baloldalhoz köthető tiltakozás után a közeljövőben összehozható-e a magyarországi színházi szakma egy találkozóra. Szűcs Gábort, a fesztivál igazgatóját, Vidnyánszky Attilát, a Magyar Teátrumi Társaság elnökét és Keszég Lászlót, a Magyar Színházi Társaság elnökét kérdeztük meg arról, hogy látják a kialakult hangulatban a szemle jövőjét.
Vágólapra másolva!

Még ezen a héten dönt a kettős ügyvezetésről a POSZT-ot működtető Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit (POSZF Nkft.) tulajdonosi taggyűlése: Moravetz Levente mellett Szűcs Gábor fesztiváligazgató lehet a cég ügyvezetője.

Júniusban a járvány miatt elmaradt találkozót szeptemberre halasztották, azonban a versenyszekcióban szereplő 14 társulatot nem tették ki a szervezők a koronavírus-járvány veszélyeinek, ezért ismét lefújták a fesztivált. „Arról kell a taggyűlésen határoznunk, hogy pótolható-e a 2020-as POSZT, amelyet a járvány miatt idén nem szeretnénk megtartani, ha jövőre helyettesíthető, milyen módon kerülhet sor erre.

- fogalmazott a fesztiváligazgató.

Szűcs Gábor fesztiváligazgató Forrás: MTI/Soós Lajos

Az idei év nemcsak a POSZT megrendezésében okozott bizonytalanságot, de az egész színházi szakmát érintette a Katona József Színház zaklatási botránya, majd a finanszírozás körüli viták és a baloldal által szervezett, decemberi tüntetések, a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványba szervezése mentén kialakult blokádszerűség, és persze - mindenekelőtt - a járványhelyzetben elmaradt és időszakosan megszűnő előadások.

Mintegy ezek előjeleként, tavaly nyáron kenyértörésre került sor a POSZT tulajdonosai között, amikor a hármas tulajdoni körből kilépett a Magyar Színházi Társaság. A döntést Keszég László, a szervezet elnöke azzal indokolta, hogy tulajdonosi jogkörük szenvedett csorbát azzal, hogy - állítása szerint - a többi tulajdonos kizárta delegáltjukat a felügyelőbizottságból.

A Teátrumi Társaság titkára, Szabó László

határozottan cáfolja ezt az állítást,

mint lapunknak mondta, Wettstein Tibor a felügyelő bizottság akkori tagja többször kért betekintést a papírokba, és azt rendre megadták neki. „Tulajdonosként egyébként joga van ismernie minden, a fesztivált érintő beszámolót. Wettstein mandátumát a tisztújításkor nem hosszabbították meg" - tette hozzá Szabó.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára Forrás: Talán Csaba

Azóta a POSZF Nkft.-n két tulajdonos osztozik: többségi szerepben a Pécs városa által működtetett Zsolnay Örökségkezelő, 33 százalékban pedig a Magyar Teátrumi Társaság birtokolja.

Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke

többször érvelt a vándorló fesztiválforma mellett, vagyis, hogy a jövőben megyeszékhelyek neves színházaiban váltakozzon évről évre a húsz éve Pécsen állomásozó találkozó.

Tavaly a baloldali Péterffy Attila polgármesterré választásával megváltozott a pécsi városvezetés, az új polgármester azt mondta, továbbra is ragaszkodnak a Pécs identitásának részévé vált fesztiválhoz.

A Nemzeti Színház igazgatója megkeresésünkre arról beszélt, hogy a vándorló fesztivál kérdésében nem volt nézeteltérés a másik szakmai szervezet és közöttük. „Változatlanul azt mondom, hogy mozdítani kell a fesztivált Pécsről, frissen felújított teátrumba Kaposvárra, vagy nagyvárosok színházaiba: Miskolcra, Szegedre vihetnénk.

- mondta.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

A jelenleg kialakult színházi légkörben is úgy véli, szükség van egy találkozóra, ünnepre, közös megmutatkozásra.

„Három éve a POSZT vezetése szakmai bizottságot választott, amely túlmutat a két nagy szakmai szervezeten. Egy asztalnál ültünk másfél havonta, és annak ellenére, hogy nem értünk mindenben egyet, komolyabb nézeteltérés nem volt közöttünk. Úgy gondolom, hogy ezt a szakmai bizottságot össze kellene ismét hívni, amikor a POSZT-ot újragondoljuk" - állapította meg a színházigazgató.

A Színházi Társaság elnöke, Keszég László az Origónak azt mondta, nem menne el a bizottsági ülésre, ha összehívnák, hiszen azzal, hogy a Magyar Színházi Társaság nem tulajdonosa a POSZT-nak, okafogyottá vált a jelenléte. Úgy véli, a szemlét meg kell tartani, de szerinte a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezése miatt kialakult feszültségben nehéz elképzelni békés szakmai találkozót.

Keszég László Fotó: Polyák Attila - Origo

„Mindenkinek jó volna, ha lenne egy közös szakmai együttlét, de csak akkor, ha megpróbálunk tiszta viszonyrendszert teremteni. Ha a szakma vitathatatlan tekintélyeit illető, egyre keményebb kommunistázás, hazaárulózás abbamarad. A jelenlegi „háborús helyzetben" nem tudom elképzelni, hogy az országos szemlén egyesüljön a szakma" - vélekedett.

Keszég László kommunistázáson azt érthette, hogy a Pesti Srácok - és utána több médium, természetesen az Origo is - megírta és egy Népszabadság-fényképpel bizonyította is, hogy Székely Gábor rendező, a Katona József Színház és a Színművészeti egykori vezetője a hetvenes években a magyar kommunista pártkongresszuson szónokolt, és a pártos művészetet követelő felszólalását a kép tanulsága szerint Kádár János és Leonyid Brezsnyev is végighallgatta. Székely Gábor a kuratórium kinevezése után Vidnyánszky Attilát valamiféle erkölcsi magasságból bocsánatkérésre és szégyenkezésre szólította fel.

POSZT-felirat látható a pécsi Széchenyi téren, a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) záróünnepségén tartott lézershow-n 2009. június 13-án Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Egyes információk szerint Pécs akkor is szervezne a jövőben találkozót, ha az vándorfesztivállá alakul, ezzel pedig a szakmai szemle kettéválását hívhatja elő. Keszég László érdeklődésünkre azt mondta, nem hallott ilyen forgatókönyvről.

Megkerestük Pécs sajtóosztályát is, ahol azt mondták, nem változott a városvezetés tavaly megfogalmazott álláspontja a POSZT-ot illetően. Péterffy Attila polgármester választási programjában szerintük szerepel, hogy amennyiben a pécsiek akarata ellenére a fesztivál mégis elkerül a városból, úgy a város vezetése a „program eredeti céljaival és szakmaiságával egyenértékű színházi találkozót" hoz létre.

Az idei elmaradt fesztivál pótlásának több verziója merülhet fel: egyik, hogy a járvány csillapodásával, 2021 első felében rendezik meg, vagy mérlegelni kell egy dupla versenyprogramot tartalmazó, jövő nyári találkozó megvalósítását. Azt semmiképpen nem szeretnék, hogy a művészek, akik sok esetben 5-10 évenként kapnak jelölést a POSZT-ra, lemaradjanak egy ilyen lehetőségről.