A második világháború óta nem történt ilyen a milánói Scalával

Vesztegzár alatt Milánó. Korona vírus, corona, Olaszország
Milánó, 2020. március 8. Szinte néptelen a La Scala Operaház előtti tér Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. március 8-án, miután a tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi tartományt és az országrész 15 másik városát. A vírus eddig 233 ember halálát okoztaa Olaszországban. MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner
Vágólapra másolva!
A hagyományos december 7-i évadnyitó operaelőadás helyett a koronavírus-járvány miatt üres széksorok előtt rendez zenei és táncgálát a milánói Scala az északolasz nagyváros védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján, amelyen hagyományosan kezdetét veszi az operaház új évadja.
Vágólapra másolva!

A második világháború óta nem volt olyan, hogy a milánói Scala ne tartott volna meg hagyományos évadnyitó operaelőadását. A világhírű operaház december 7-én, a város védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján szokta indítani az évadát, azonban ez idén a koronavírus-járvány miatt nem történhet meg a szokott módon. Az intézmény közleményében az áll, hogy december 7-én a gála helyett áriákból és duettekből, valamint balettrészletekből álló műsort közvetítenek, amelyben számos világsztár, köztük Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak és Vittorio Grigolo is fellép.

A műsor egyes részei élőben láthatók, míg egyes művészek az utazási nehézségek miatt felvételről szerepelnek. A gálát élőben közvetíti az olasz köztévé, a RAI 1-es csatornája, és streamingelve is megtekinthető lesz. Dominique Meyer, az operaház művészeti vezetője szerdai online sajtókonferenciáján elmondta, hogy a gálával be akarják mutatni, hogy miközben

nem könnyű a helyzetük, mégis meg tudják teremteni az opera élményét a közönség számára.

Olaszországban októberben zártak be a színházak és koncerttermek a koronavírus-járvány második hulláma miatt. A Scala júliusban nyithatott ki, miután a járvány első hulláma miatt négy hónapra bezárta kapuit. A jelenlegi olasz járványügyi szabályok december 3-ig maradnak érvényben, azt követően néhány szabályon enyhíthetnek a téli ünnepek miatt, de a kulturális rendezvényekre ez valószínűleg nem vonatkozik majd.

A televíziós gálán mások mellett Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini és Richard Wagner műveiből hallhatók és láthatók majd részletek. Az évadnyitó előadáson eredetileg Donizetti Lammermoori Lucia című operáját mutatták volna be. Meyer elmondta: nehéz döntés volt a nyitóelőadás lefújása, de tekintettel kellett lenniük a pandémiás helyzetre és az intézmény dolgozóira és művészeire. Októberben több tucatnyi énekes és zenész tesztje lett pozitív, és ezért a kórusnak és a zenekarnak is karanténba kellett vonulnia. A Scala nyitógáláját évről évre a RAI állami tévécsatorna közvetíti. Tavaly Puccini Toscajának előadását csaknem hárommillió néző látta.