Bemutatkozott az idei Magyarország 365 fotópályázat zsűrije

HARIS László; KELETI Éva, Magyarország 365
Budapest, 2021. szeptember 5. Kaiser Ottó fotográfus, a magyar kormány által idén is elindított Magyarország 365 fotópályázat zsűrijének elnöke (j2), valamint Szecsődi Balázs fotográfus (b), Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja (b2), Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus (k) és Potyó Imre környezetkutató, természetfotós (j) a zsűri tagjai a testületet bemutató sajtótájékoztatón a Bálna Budapest kulturális központban 2021. szeptember 5-én.A pályázaton amatőr és hivatásos fotósok hazáról és hazaszeretetről szóló pályaműveit várják természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek kategóriában. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott vasárnap Budapesten a magyar kormány által idén is elindított Magyarország 365 fotópályázat zsűrije, amely amatőr és hivatásos fotósoknak a hazáról és a hazaszeretetről szóló pályaműveit várja természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek kategóriában.
Vágólapra másolva!

Kaiser Ottó fotográfus, a zsűri elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a szakmai testület munkájában idén is részt vesz Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus, Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, továbbá Potyó Imre környezetkutató, természetfotós, a 2020-as pályázat díjazottja, valamint a portré-, riport és eseményfotókra specializálódott Szecsődi Balázs is csatlakozott a zsűrihez.

Kaiser Ottó kiemelte, nem változtak a fotópályázattal kapcsolatos célkitűzések és elvárások: a kiíró, vagyis a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Természetjáró Szövetség és egyben a zsűri is olyan képeket vár, amelyek azt tükrözik, hogy

ma Magyarországon mire a legbüszkébbek az emberek, miért szeretnek ebben az országban, kultúrában élni, illetve barátaik, közösségeik és családtagjaik mely teljesítményére a legbüszkébbek.

Hozzátette, egyszerűen fogalmazva,

a zsűri azt várja, hogy a képek a hazáról és a hazaszeretetről szóljanak.

Kaiser Ottó fotográfus, a magyar kormány által idén is elindított Magyarország 365 fotópályázat zsűrijének elnöke (j2), valamint Szecsődi Balázs fotográfus (b), Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja (b2), Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus (k) és Potyó Imre környezetkutató, természetfotós (j) a zsűri tagjai a testületet bemutató sajtótájékoztatón a Bálna Budapest kulturális központban Forrás: MTI/Soós Lajos

A fotográfus elmondta, hogy a pályázók már két napja feltölthetik munkáikat a fotopalyazat.magyarorszag.hu oldalra egy rövid regisztrációt követően.

Mint kifejtette, 2019-es indulása óta a pályázat feltételei nem változtak. Idén is a 16. életévüket betöltött magyar állampolgároktól és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgáraitól várnak alkotásokat három kategóriában: természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek. A pályaműveket október 18-ig lehet beküldeni.

A zsűri mindhárom mezőnyben három díjat oszt ki.

Az első helyezett egymillió forintot, a második 500 ezer forintot, a harmadik 300 ezer forintot kap.

A közönség online szavazással kiválaszthat minden kategóriából egy képet, amelynek készítője ugyancsak 1-1 millió forinttal gazdagodik.
Egyedi és sorozatképeket lehet beadni. Egyedi fotók esetén kizárólag 2021. január 1-je után készült képekkel lehet nevezni, a sorozatok esetében szerepelhetnek korábbi képek is, abban az esetben, ha van köztük ez évben készült felvétel is.

Keleti Éva elmondta, nagyon örül, hogy immár harmadik alkalommal vehet részt a fotópályázat zsűrijének munkájában. Felidézte, hogy az első évben nagyjából 21 ezer, a másodikban 28 ezer pályamű érkezett be, és idén remélik, hogy sikerül elérni vagy akár meghaladni a 30 ezres határt. A Kossuth-díjas fotográfus hozzátette, a pályázatot könyv és kiállítás is kíséri, vagyis mindaz, ami a fotográfia eseményeihez hozzá tartozik.

Potyó Imre, aki az elmúlt két évben pályázóként vett részt a versenyen és örömmel fogadta el a felkérést az idei zsűribe, elmondta, arra bíztatná az amatőr és hivatásos fotósokat, hogy újszerű, egyedi ötleteken alapuló képekkel pályázzanak.