Meghalt Johnny Pacheco

Johnny Pacheco, zene, zenész,  6th Annual Latin Grammy Awards - Press Room EOS1D-003966 56056939
LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 03: Musician Johnny Pacheco poses in the press room at the 6th Annual Latin Grammy Awards at the Shrine Auditorium on November 3, 2005 in Los Angeles, California. (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images) *** Local Caption *** Johnny Pacheco
Vágólapra másolva!
85 éves korában meghalt Johnny Pacheco, a salsa műfaj egyik úttörője, a Fania Records lemezkiadó társalapítója.
Vágólapra másolva!

85 éves korában meghalt a salsa úttörője, a dominikai származású Johnny Pacheco, aki a Fania Records lemezkiadó társalapítója is volt. Halálhírét a lemezkiadó hétfőn az Instagram-oldalán hozta nyilvánosságra. A Diario Libre dominikai napilap szerint Pachecót tüdőgyulladással szállították kórházba, és ott hunyt el hétfőn New Jersey-ben.

„Sokkal több volt, mint zenész, zenekarvezető, író, szervező, producer: látnok volt. Zenéje örökké él, és mi mind hálásak vagyunk, hogy vele lehettünk ezen a csodálatos utazáson” – idézte a lemezkiadót a Deadline.com. A több hangszeren is játszó Pacheco

úttörő szerepet vállalt a salsa műfaj meghonosításában.

1964-ben Jerry Masuccival alapította meg a Fania Records lemezkiadót, amely többek között Celia Cruz, Larry Harlow, Ray Barretto és Bobby Valentin zenéjét ismertette meg a közönséggel, és nagy szerepe volt a latin zene népszerűsítésében a hetvenes években.

Johnny Pacheco 2005-ben Forrás: Getty Images/AFP/2005 Getty Images/Frederick M. Brown

Juan Azarías Pacheco Knipping a Dominikai Köztársaságban, Santiago de los Caballerosban született 1935-ben. Pacheco és családja 1946-ban költözött New Yorkba. Zenei pályafutása is ott kezdődött, mások mellett olyan kollégákkal dolgozott, mint Gil Suarez, Eddie Palmeri, Barry Rogers, Al Santiago, Ray Santos és Mike Collazo.

Az énekes legismertebb számai közé tartozott a Quimbara, a Toro Mata és a Mi Gente. Pachecót kilencszer jelölték Grammy-díjra különféle kategóriákban. 1996-ban Dominikán rangos állami kitüntetést kapott Joaquin Balauger korábbi államfőtől, 2005-ben pedig életműdíjat kapott a latin lemezakadémiától. Pacheco zenéje és dalai számos filmben is megszólaltak, köztük A mambó királyai, a Carlito útja vagy a Jóban-rosszban című alkotásokban is.