Novemberig látható a Matisse-kiállítás

MATISSE, Henri, Nagyszabású Matisse–kiállítás, Matisse, nyílt, Szépművészeti Múzeum
Budapest, 2022. június 29. Henri Matisse Auguste Pellerin II. (1917) című festménye az Henri Matisse: A gondolatok színe - Remekművek a párizsi Pompidou Központból című kiállítás sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. június 29-én. A francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató átfogó kiállítás június 30-tól október 16-ig tekinthető meg. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezetthez képest két héttel később, november 1-jén zár a Matisse-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban az intézmény vasárnapi tájékoztatása szerint.
Vágólapra másolva!

Az Henri Matisse. Gondolatok színe. Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlatot a június végi megnyitása óta

eddig már több mint százezren látták.

A több mint 150 művet felvonultató bemutató az első átfogó, reprezentatív kiállítás Magyarországon a francia mester műveiből.

Henri Matisse Auguste Pellerin II. (1917) című festménye az Henri Matisse: A gondolatok színe - Remekművek a párizsi Pompidou Központból című kiállítás sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban Forrás: MTI/Mohai Balázs

A párizsi Pompidou Központtal közösen létrehozott kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be a mester munkásságát a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített művekig, az életmű olyan központi jelentőségű kérdéseit érintve, mint a vonal és a szín viszonya vagy az enteriőr és az alak összefüggései. A Szépművészeti Múzeum kiállítása a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja.

A mintegy 30 festményen túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotásokkal is találkozhat a közönség és 17 szobor is helyet kapott a tárlaton.

Matisse Csendélet magnóliával (1941) című festménye az Henri Matisse: A gondolatok színe - Remekművek a párizsi Pompidou Központból című kiállítás sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. június 29-én Forrás: MTI / Mohai Balázs

Külön szekcióban láthatóak a művész késői fő művéhez, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablaktervei.

A Szépművészeti Múzeumban október 27-én El Greco műveiből nyílik nagyszabású kiállítás.

Az összesen csaknem 70 művet bemutató tárlaton a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak majd a spanyol-krétai művésztől.