Megállhat a szíve annak, akit visszautasítanak

Vágólapra másolva!
Nem véletlenül mondják, hogy megszakad a szív: szerelmed visszautasítása vagy más lelki fájdalom nemcsak fáj, de egy pillanatra akár szívmegállást is okozhat - derült ki egy új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A kutatások azt mutatják, hogy az agy részben ugyanazokat a területeket használja a testi és a lelki fájdalom feldolgozására, így ha kedvesed szakít veled, az nemcsak a lelkedet, de testedet is felkavarhatja. Az idegrendszerre gyakorolt hatás megmagyarázza, miért vagyunk képtelenek enni vagy aludni egy szakítás után. És minél inkább visszautsítottnak érzed magad, annál jobban lelassul a szíved, olvasható az Amszterdami és a Leideni Egyetem kutatóinak a Psychological Science folyóirat legfrissebb számában közzétett cikkében.


Az elmélet igazolására a kutatók titokban mérték az önkéntesek pulzusszámát, miközben a kísérletben mások kikosarazták őket. Először a résztvevők fényképeket küldtek be magukról, majd egymás képeit nézték meg a képernyőn és el kellett dönteniük, hogy a képen látható személynek tetszettek-e vagy sem. Az izgalomtól minden résztvevő pulzusszáma leesett, mielőtt megtudták a másik véleményét, a szívverés pedig ezután újabb változást mutatott. Ha az illető "kosarat adott", a szívverés még tovább lassult és lassabban is tért vissza az eredeti értékre.


"A váratlan visszautasítás hatására szó szerint összetörik a szív, ezt mutatja a pulzusszám átmeneti csökkenése" - magyarázták a kutatók.