Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elkezdődött az argentínai zsidóellenes merénylők pere

Vágólapra másolva!
Buenos Airesben elkezdőött az argentin izraelita betegsegélyző központ ellen elkövetett merénylet feltételezett tetteseinek pere. A 1994-ben végrehajtott terrortámadásban 85 ember halt meg, ez volt a dél-amerikai ország történetének legsúlyosabb merénylete.
Vágólapra másolva!

Hét évvel a történtek után hétfőn Buenos Airesban szigorú biztonsági intézkedések közepette megkezdődött az argentin izraelita betegsegélyző (AMIA) elleni merénylet feltételezett tetteseinek pere. 1994. július 18-án egy 300 kilogramm robbanóanyaggal megrakott furgon a levegőbe repült az argentin főváros kereskedelmi negyedében. A robbanás következtében összedőlt az AMIA hétemeletes épülete, valamint az argentínai izraelita szövetségek képviselete.

A dél-amerikai ország történetének ez volt legsúlyosabb merénylet, 85 ember vesztette életét, és több mint háromszázan megsérültek. Két évvel azelőtt, 1992. március 17-én Izrael Buenos Aires-i nagykövetsége volt a célpont. Abban a terrorakcióban 29-en haltak meg, és több mint kétszáz volt a sérültek száma.

Az argentínai zsidó közösség, amely 300 ezer fős lélekszámával a második legnagyobb az Egyesült Államokbeli után, a Hezbollah iszlám fundamentalista szervezetet és Iránt vádolta az akciók megszervezésével, de ezeket a vádakat a bíróság visszautasította.

A tíz hónaposra tervezett pernek húsz vádlottja van, köztük civilek és rendőrök. Az argentin szövetségi bíróság 1200 tanút kíván kihallgatni az ügyben. A fővádlottak, köztük négy rendőr és egy vállalkozó, akár életfogytiglanra is ítélhetők. A vizsgálat szerint Carlos Telleldin vállalkozó volt az, aki előkészítette és átadta a robbanóanyaggal teli furgont Juan José Ribelli rendőrfelügyelőnek, Buenos Aires volt tartományi rendőrfőnökének, aki továbbadta három bizalmi emberének. Ribelli ezért 2,5 millió dolláros adományt kapott, amelynek eredete a mai napig ismeretlen. A további 15 gyanúsítottat bűnszövetkezet létrehozásával, sikkasztással, hamis tanúzással, emberrablással, dokumentum-hamisítással vádolják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez