Előzetesben a Budapesten üzletelő ír terroristák

Vágólapra másolva!
Már egy londoni börtönben várják a bíróság ítéletét azok az ír terroristák, akik Budapesten kezdtek tárgyalásokat fegyvervásárlásról, és végül a szlovákiai Pöstyénben vették őket őrizetbe. A brit hírszerző szolgálat titkosügynökei figyelték, majd csapdába ejtették őket. Róluk írta az El Mundo című lap, hogy Oszama bin Laden szervezetétől akartak segítséget kapni.
Vágólapra másolva!

Iraki fegyverkereskedőnek álcázott angot titkosügynökök Budapesten és a szlovákiai Pöstyénben tőrbe csalták, és végül a szlovák rendőrök letartóztatták a Valódi IRA nevű radikális ír terrorszervezet három tagját. A három férfit augusztus 30-án kiadták Nagy-Britanniának, és másnap egy londoni bíróság vád alá helyezte és előzetesen börtönbe zárta őket.

A kapcsolatfelvétel részleteit, amelyben egyébként más európai titkoszolgálatok is segítettek, a londoni ügyész ismertette. A budapesti tartózkodásuk idején az íreket a magyar titkosszolgálat is figyelte.

Brit titkosügynökök felvették a kapcsolatot egy Karl nevű férfivel, akit feltehetőlg valójában Michael McKevittnek hívnak, és néhány üzenetváltás után januárban megbeszélték, hogy Budapesten találkoznak. A február 7-i találkozón végül Fintan Paul O'Farrell és John Rafferty jelent meg, akik azt mondták az ügynököknek, hogy McKevitt küldte őket azzal a céllal, hogy előkészítsék az ő iraki útját. Az ügyész elmondta, hogy a megbeszélés közben Rafferty az ügynököknek bemutatta azt a szervezetet, amely a brit hírszerzés, az MI6 londoni főhadiszállása elleni tavalyi rakétatámadásért felelős.

A következő, március 10-i találkozón Rafferty átadott két útlevelet. Az egyikben McKevitt fényképe volt és álneve, a másikban McDonald fényképe és szintén az álneve. A fényképeket lefénymásolták, és az útleveleket szíriai vízummal visszaadták.

Április 8-án McDonald, aki Kevin néven is ismert, újból találkozott az ügynökökkel. Másnap ugyancsak ő és Rafferty egy másik találkozón ismertette a Valódi IRA szervezetét, és átadott egy listát a szükségleteikről. Ezen szerepelt 5 ezer kilogramm robbanóanyag, 2 ezer detonátor, 200 kézigránát, 500 kézifegyver és 1,5 millió angol font a következő fél évre.

Július 5-én mindhárman találkoztak az ügynökökkel Szlovákiában, Pöstyénben (amelynek fürdője állítólag kedvelt pihenőhely arab és volt KGB-s orosz fegyverkereskedők számára), és részletes tárgyalást folytattak az igényeikről, majd ezután született meg a döntés letartóztatásukról. Végül kiadatásuk után, augusztus 30-án érkeztek meg Angliába.

A három férfi csak nevét és születésének idejét volt hajlandó megerősíteni. Ügyvédjük, Gareth Peirce azt mondta, nem kérik, hogy óvadék fejében szabadlábra helyezzék őket. A bíró, Timothy Workman előzetes letartóztatásba helyezte a három férfit.

Azzal vádolják őket, hogy az IRA, a véres merényleteiről híres Ír Köztársasági Hadsereg nevű szeparatista szervezet tagjai, és júlis 5-én, valamint korábban más személyt arra kértek fel, hogy pénzt vagy fegyvereket adjon, amelyet a gyanú szerint terrorcselekményekhez használtak volna fel.

A spanyol El Mundo című lapnak tudósító ír titkosszolgálati szakértő, Gordon Thomas az [origo]-nak adott nyilakozatában is azt állította, hogy az írek az oroszokon keresztül az al-Kaidától, Oszama bin Laden szervezetétől akartak támogatást kérni.

A magyarországi találkozó tényét Demeter Ervin nemzetbiztonsági miniszter több helyen megerősítette, Simicskó István államtitkár viszont cáfolta, és a szándékos megtévesztés lehetőségét sem zárta ki.

[origo]

Korábban:

Egymillió fontról tárgyaltak a terroristák Budapesten

Megtévesztés lehet a terrorristatalálkozó híre

Magyarországon találkoztak a világ terrorszervezetei